Acasă Actualitate Simona Neumann, cazul tipic, mioritic, al strivirii sub bocancul bădărăniei

Simona Neumann, cazul tipic, mioritic, al strivirii sub bocancul bădărăniei

DISTRIBUIȚI
Fotografie din campania electorală

Simona Neumann a demisionat, ieri, din poziția de director executiv al ATCCE2023. Știe deja toată lumea. Dar nu toată lumea înțelege, din păcate. Presiunile făcute de un grup de interese din Timișoara, împachetate în numele ”intelectualității” s-au manifestat încă din perioada în care primar era domnul Nicolae Robu. Doar că el, în felul său, adesea dizarmonic față de o problemă dată, a ocolit stările de tensiune, a părut că va interveni, dar a realizat că Simona Neumann este omul potrivit pentru proiectul orașului. Și nu a acționat așa cum își doreau ”înveninații”. Grupul, din care cel mult doi înveninați tulburau mințile celor din jur, persoane cu mari frustrări și dorințe de mărire, mereu puși pe săparea din rădăcină a oricărei forme de armonie, au influențat și venirea la Timișoara a ”marii savante a culturii românești”, Corina Șuteu, cea cu raportul de zece pagini, plătit cu 30 000 euro. Despre asta, o parte a presei s-a cam jenat să scrie, ca și cum ar fi fost vreo cerere de analiză a operei lui Eminescu sau Sorescu sau cine știe cui? Nu cumva să o atingă pe cea criticată de mari oameni de cultură, Andrei Șerban sau Nuțu Cărmăzan. Trecând peste acest episod, Dominic Fritz, primarul atât de contestat (la această oră) al Timișoarei, a intrat în caruselul nefericit al comportamentelor labile, fără documentări prealabile, fără a cunoaște legislația (legislațiile) de profil, fără să asculte și cealaltă parte, a decis să-i ceară Simonei Neumann, demisia. Asta a fost cu mult timp în urmă. Simona Neumann, apreciată la Bruxelles și toată Europa, a primit susținere, deși nu s-a lăudat cu ea, a rămas modestă și în normele comportamentului firesc, decent. La una dintre AGA, Dominic Fritz a spus (eram acolo, desigur): ”Eu sunt primarul ales și nu doresc să mai lucrez cu această persoană!”. Ha! Așa-l învățaseră ”marii specialiști” în comunicare, pe care-i plătește din bani publici, și nu cu puțini bani, iar ei fac ce pot. Atâta pot, atâta fac! Reacția AGA a fost de susținere a Simonei Neumann, ba mai mult, la ideea lui Fritz de a dizolva ATCCE2023, o parte dintre noi am reacționat imediat, spontan, totul a fost ca un fulger! Cum să ne desființezi tu, pe noi? Adică după ce în 2016, când Dominic Fritz habar nu avea că o să fie primarul Timișoarei, într-un context în care doar visurile erau în lumea din care făcea parte, restul era o realitate intangibilă, această asociație, în urma unui concurs în care au fost 14 orașe, apoi patru, Timișoara câștigă, cu un proiect la care Simona Neumann a lucrat zi și noapte, tu vrei să ne anulezi pe noi?

Cu ce drept? Cu unul pe care și l-au mai luat și alți și au distrus lumea? Cu ce drept? Cu acela indus de o ”ea” și un ”el” care i-au manipulat creierul făcându-l acum, dintr-un tânăr aparent șarmant, într-un dominat de afecte negative? Pentru că el, Dominic Fritz, nu știe, din păcate, nici contextul politic, nici pe cel psihologic al dobândirii titlului. Acum crede că îi aparține. Că este al lui!

Ei, bine, nu este al lui. Preluarea și confuzia creată prin crearea Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara nu este întâmplătoare. Este o mare sursă de recompensare a unora din cei care i-au făcut campania electorală, într-un anumit fel… Aceștia și-au făcut zeci și sute de ONG-uri ”culturale”, acum, în ultimul an, și câștigă finanțări uriașe, spunând că reprezintă capitalul cultural al Timișoarei. Doamne, ce ironie, Doamne, ce de bocanci murdari și plini de noroi, pe obrazul Timișoarei.

Personalul angajat al ATCCE2023 a început să cedeze, rând pe rând. Banii, ca și cotizație a Primăriei Timișoara nu au mai venit, deși culmea, președintele boardului este nimeni altul decât primarul însuși! Dominic Fritz. El. Salarii neplătite, imaginea călcată în picioare de persoane cu ”imagine” proprie îndoielnică, persoane care toată viața lor au făcut rău, au pus otravă în paharele celor de bună credință, oameni răi. Simplu. Ei au decis că trebuie distrusă Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

După un an și jumătate de umilințe, jigniri, trădări, venite de la inculți care nu știu să facă un simplu acord între subiect și predicat, până la cocoțați în vârful situațiilor nebănuite, Simona Neumann a decis să-i lase pe ”ei” să facă ”bine, ca să nu fie rău”.

Simona Neumann și-a sacrificat liniștea proprie, confortul, statutul de persoană respectată, chiar sănătatea, pentru ca proiectul să fie dus cu bine, la capăt.

Simona Neumann a demisionat exact acum, când s-au promis fonduri de la guvern, susținere mai largă, independentă de cea a lui Fritz. Acum, când nimeni nu-i mai cerea demisia.

Știe ea de ce!

Comentarii

comentarii