Acasă Actualitate Simona Neumann crede că primarul Nicolae Robu ”a fost dezinformat” cu privire...

Simona Neumann crede că primarul Nicolae Robu ”a fost dezinformat” cu privire la activitatea ATCCE 2021

1385
DISTRIBUIȚI

Spaimele, poate chiar şi dorinţele unora, că proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 s-ar reduce la un circ cu maimuţe şi clovni de pe bătrânul continent s-au spulberat luni, când directorul executiv al ATCCE Simona Neumann a prezentat în amănunt tot ceea ce s-a întâmplat în răstimpul de la câştigarea titlului până acum.

Simona Neumann a avut doar în anul 2017 aproape 200 de întâlniri tematice, ceea ce înseamnă că o dată la două zile (cel puţin) a avut discuţii cu persoane avizate de orice rang, pentru ca proiectul să meargă înainte cu succes.

Simona Neumann a infirmat totodată şi faptul că vreun om de afaceri ar fi venit cu bani să-i ofere asociaţiei şi că ar fi fost respins. Adică ”marele investitor cultural strategic” în proiect nu a fost.

Simona Neumann a prezentat într-o conferinţă de presă tot ceea ce este deja de mult timp pe site-ul ATCCE: ”Pot să mă bazez doar pe concluziile juriului (internaţional şi intern, n.r.) ca să am şi eu o concluzie obiectivă, juriul internaţional care ne-a monitorizat şi-a exprimat mulţumirea faţă de stadiul în care se află Timişoara cu implementarea programului pentru anul 2021. Sunt mulţumită că am reuşit şi să demarăm câteva discuţii bune cu instituţiile din sectorul public care ne finanţează, este loc de mai bine şi cred că într-un cadru mai normal, în care am fi avut buget de la începutul anului, lucrurile s-ar fi mişcat mai rapid, dar cred că în condiţiile date am făcut lucruri foarte bune”, a spus Simona Neumann.

Unde mai punem faptul că necesarul estimat pentru anul 2017 pentru programul ATCCE a fost de 2,5 milioane de euro, dar a primit mai puţin de 1,6 milioane de euro.

”Anul trecut, conform planificării estimative din dosarul de candidatură, nu a fost prevăzută nicio sumă (de la guvern, n.r.), dar totuşi, prin ministerul Culturii am avut o finanţare de 59 de mii de lei pe o componentă din evenimentul de circ contemporan Cirkus Cirkor pe care l-am organizat – componenta de program educaţional pentru tineret. A fost un foarte bun prim exerciţiu să vedem cum lucrăm şi  a fost de bun augur, urmând ca din acest an să intrăm într-o finanţare mai consistentă şi pe proiecte concrete”, explică Simona Neumann.

Potrivit directorului executiv al ATCCE, banii ar fi trebuit sa vină de la Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Ministerul Culturii şi sponsorizări, dar asociaţia a avut fonduri de doar 900 de mii de euro de la primărie, CJT şi ceva sponsorizări în bani şi servicii.

Sumele restante nu se pierd, ci vor intra la asociaţie, dar eşalonat până în 2021.

Pentru 2018, ATCCE ar avea nevoie de un buget de 3,885 milioane de euro, dar spune că se bazează pe o planificare care a fost inlcusă în dosarul de candidatură cu care am câştigat, este o planificare la modul ideal. ”Noi suntem flexibili să ne adaptăm programul în funcţie de banii disponibili atunci când ştim din timp că acei bani nu vor veni toţi. Nu vreau să mă lansez în aprecieri câţi bani vreau să primim, pentru că vreau s cred că toţi cei implicaţi înţeleg nu doar faptul că vor trebui să-şi asume finanţarea, ci să fie şi la timp. (…). Speranţele de la 2018 sunt mult mai mari, mai ales că avem deja un an de exerciţiu privind implementarea, dar am şi reuşit să abordăm tema finanţării în detaliu cu Ministerul Culturii, cu primăria şi Consiliul Judeţean, toate exprimându-şi sprijinul în ceea ce priveşte susţinerea  Capitalei Culturale Europene”, spune directorul executiv al ATCCE 2021.

În ceea ce priveşte CIRCUL, Simona Neumann a explicat, aşa cum au putut vedea şi înţelege cei care au participat la eveniment, că Cirkus Cirkor nu este un circ cu animale, pentru copii mici, cum ştiam noi de pe vremea comunistă, ci este un concept nou, care vrea să ajute tinerii să treacă dincolo de teamă şi de limitele pe care  cred că le ating.

De aceea, Simona Neumann crede că primarul Nicolae Robu ”a fost dezinformat” asupra acestui eveniment deosebit de apreciat şi de timişoreni, şi de europeni.

”Am avut o discuţie foarte bună cu primarul Nicolae Robu săptămâna trecută, în care am luat punct cu punct toate neînţelegerile, am căutat să dau argumente foarte obiective şi să-i

prezint fapte şi am convenit asupra unui calendar comun de comunicare a acţiunilor Timişoara 2021, pe lângă cele pe care le face Asociaţia, să venim şi la PMT când edilul are întâlniri cu cetăţeni, cu tineri, cu oameni de cultură; noi vom participa de câte ori se va putea. Aceste întâlniri nu pot să fie decât de bun augur, pentru că cu cât comunicăm mai bine şi mai des şi pe mai mute canale ce facem, cu atât cred că lumea va începe să înţeleagă. cel puţin, întrebările sau propriile judecăţi despre cum ar trebui implememtat un asemenea proiect pot căpăta un alt contur”, a explicat Simona Neumann.

 

Comentarii

comentarii