Centrul de bioetică şi studii sociale din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe ale Educației și Facultatea de Științe Juridice au organizat, în data de 27.11.2014, în Aula „Ștefan Cicio Pop”, Simpozionul internaţional „Interdisciplinaritate în bioetică”.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, conf. univ. dr. Harry Leon Grossmann, colaborator al spitalului St. Vinzenz din Hanau (Germania), Director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică, dr. docent la Societatea Germană de Hipnoză DGH (Deutsche Gessellschaft für Hypnose und Hypnotherapie), profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, catedra de medicină a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi catedra de psihologie a Facultăţii de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială a UVVG, Av. Lars Kindermann (Germania); lect. univ. dr. Aurora Lupaș, şef serviciu adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cadru didactic al UVVG, conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice, studemți și masteranzi ai UVVG.
Etica în cercetare, iar bioetica, este un domeniu puţin explorat în România. Din acest motiv organizarea unor astfel de evenimente este utilă atât pentru cadre medicale şi studenţii medicinişti, dar şi pentru specialiştii în drept, filozofie şi tuturor acelora care lucrează în domeniul cercetării. În cadrul simpozionului au fost discutate aspecte juridice, filozofice şi medicale, plecând de la noţiuni teoretice şi exemplificând prin prezentarea unor studii de caz concrete.
Temele prezentate în cadrul simpozionului au fost: „Principii de bază ale răspunderii juridice a medicului”, autori: Dr. Harry Grossmann, Av. Lars Kindermann (Germania); „Drepturile Personalităţii în Noul Cod Civil. Interzicerea practicii eugenice”, autori: Coralia Cotoraci, Calemia Stoian, Mircea Onel, Alciona Sasu și Teodor Dascal; „Consimţământul informat în cazul utilizării specimenelor biologice”, autori: Antoanela Naaji, Coralia Cotoraci, Alciona Sasu; „Filosofie şi bioetică. De la teoriile etice la abordarea principiistă”, autor: Maria Sinaci.
Conf. univ. dr. Harry Leon Grossmann, colaborator al spitalului St. Vinzenz din Hanau (Germania), Director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică, dr. docent la Societatea Germană de Hipnoză DGH (Deutsche Gessellschaft für Hypnose und Hypnotherapie), profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, catedra de medicină a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi catedra de psihologie a Facultăţii de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială a UVVG: „Sunt onorat că m-am aflat la această manifestare, care leagă mai multe domenii, cum ar fi medicină, bioetică și drept. Problemele procesuale pentru medici sunt din ce în ce mai multe, cel puțin în România, Germania și Statele Unite. De aceea am ținut să fiu aici pentru a împărtăși din experienţa mea. Am adus alături de mine un jurist din Germania, Av. Lars Kindermann, care lucrează în acest domeniu, drept medical și drept organizaţional. Sper ca toată lumea să fie mulțumită și să învețe câte ceva, deoarece în viitor problemele de drept și cele de medicină se vor intersecta. Trebuie menționat că în clinicile din Hanau studenți din Arad și studenții de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” sunt bineveniți. An de an fac practică acolo, iar medicii sunt foarte mulțumiți. Îmi pare rău că mulți dintre ei rămân acolo după ce termină facultatea și nu se mai întorc în România, dar trăim în comunităţi libere în care fiecare îşi alege locul de muncă acolo unde îi convine mai mult”.
Av. Lars Kindermann (Germania) a declarat: „Am susținut o conferință în faţa studenților Facultății de Științe Juridice în legătură cu sistemul dreptului penal din Germania. Îl cunosc pe prof. Grossman de cel puțin 14 și am avut ocazia să colaborez cu dânsul în special pe domeniul cercetărilor interdisciplinare, acolo unde dreptul se intersectează cu medicina”.
Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice, a precizat: „La Facultatea de Științe Juridice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a avut loc prelegerea ținută de Av. Lars Kindermann, din Germania, care este un cunoscut avocat și care ține cursuri de pregătire la diverse instituții ale statului german, cum ar fi Organizația pentru Salvarea Vieților. Dumnealui este specializat în dreptul penal și a susținut o prezentare pentru studenţi despre sistemul dreptului penal german. Interesul a fost deosebit, i s-au adresat multe întrebări, s-au făcut comparații cu noul Cod penal român. De asemenea, a participat la o altă manifestare importantă, Workshopul de Bioetică, unde dânsul spunea că, în cazurile în care dreptul se intersectează cu medicina, are nevoie de colaborarea specialiștilor, fiind vorba despre un domeniu interdisciplinar și aici colaborează cu prof. Grossman”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că „Simpozionul de Bioetică organizat de către Centrul de Bioetică al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe ale Educației și Facultatea de Științe Juridice, s-a adresat studenților care au venit în număr foarte mare și considerăm că este de interes și actualitate. Este un domeniu interdisciplinar, care atinge atât partea de etică clinică, prezentată de dr. Grossman, cât și partea de etică judiciară prezentată de echipa de la Științe Juridice condusă de decanul Cristian Alunaru. Seminarul a mai conținut o lucrare de etică în cercetare prezentată de conf. univ. dr. Antoanela Naaji împreună cu Clinica de Hematologie, dar și o parte de etică filozofică prezentată de doamna Sianci”.
Biroul de presă al UVVG