Acasă Actualitate Sinaxă monahală în Banatul Montan Caraș Severin, la debutul Postului Crăciunului

Sinaxă monahală în Banatul Montan Caraș Severin, la debutul Postului Crăciunului

DISTRIBUIȚI

La începutul Postului Crăciunului, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului s-a întâlnit cu monahii și monahiile din întreaga eparhie a Banatului Montan.

Părintele Episcop s-a întrunit în sinaxă monahală cu stareții și starețele așezămintelor monahale pentru a se ruga împreună cu ei, a dezbate tema anului omagial și comemorativ și a discuta mai multe aspecte de ordin administrativ.

În acest an declarat de Sfântul Sinod ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, sinaxa s-a desfășurat la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș și a debutat cu Sfânta Liturghie.

Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat sfânta slujbă în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii, la care au participat părinții stareți și duhovnici, maicile starețe, la momentul potrivit împărtășindu-se cu toții cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, în trapeza mănăstirii monahii și monahiile s-au reunit sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Lucian, pentru a dezbate mai multe teme cu privire la viața, opera și lucrarea părinților isihaști, comemorați în acest an. De asemenea, s-au discutat mai multe probleme de ordin administrativ.

„Ne bucurăm foarte mult că părinții stareți și duhovnici, maicile starețe, au dat curs invitației noastre și iată în comuniune euharistică am început Sfântul și Marele Post al Crăciunului, acest urcuș de 40 de zile spre Betleemul Iudeii, unde suntem chemați și noi să ne închinăm Pruncului Divin și să ne alăturăm magilor, păstorilor și îngerilor și împreună cu puterile cerești să intonăm și noi doxologia: «Slavă întru cei de sus Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire». Dar, ca să ajungem să ne închinăm cu inima curată și bună în fața Pruncului Divin trebuie să ne curățim simțirile și să ne împodobim viața cu sfintele virtuți ale desăvârșirii”, a afirmat Părintele Episcop.

„Postul este un prilej de curățire, de purificare pentru noi toți și în mod special pentru noi monahii. De asemenea este un bun prilej de a înmulții rugăciunea, fiind într-adevăr foame și sete după Dumnezeu. Îl rugăm pe Domnul Hristos să binecuvinteze calea postului și să ne ajute să colindăm în această perioadă sfântă, nu numai cu buzele, ci mai ales cu inimile curate, înfrânte și smerite, astfel încât, să ne pocăim cu adevărat și curățiți de patimi, de pofte și de răutăți să ne înfățișăm înaintea Domnului și să putem spune și noi împreună cu Apostolul Pavel: «Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine»”, a mai adăugat Preasfințitul Lucian.

În cele 24 de așezăminte monahale din arealul Eparhiei Banatului Montan sunt aproximativ 200 de viețuitori.

 

Comentarii

comentarii