Acasă Actualitate Sindicaliștii din administrație se pregătesc de grevă împotriva politicii de austeritate a...

Sindicaliștii din administrație se pregătesc de grevă împotriva politicii de austeritate a Guvernului

DISTRIBUIȚI

greva6Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA, urmare a apariţiei în spaţiu public a presupusului proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal bugetare în anul 2023, analizând declaraţiile în mass-media ale politicienilor cu funcţii de conducere, constată:

  1) apetitul reprezentanţilor clasei politice din România, unii care defilează prin clădirea din Piaţa Victoriei sau ministere, iar alţii prin studiourile televiziunilor ca reprezentanţi ai partidelor politice din ,,opoziţie”, pentru trâmbiţarea unor măsuri împotriva salariaţilor din sectorul bugetar, în aplauzele grupurilor de interese ale aşa-zişilor reprezentanţi ai mediului privat, sponsori ai organizaţiilor politice, prin care se transmit mesaje false despre ,,nenorocirea” abătută asupra bugetului naţional prin salarizarea personalului din sectorul public, cu scopul de a distrage atenţia de la politicile economice dezastroase şi risipa banului public prin metode specifice grupurilor infracţionale economice, girate de către reprezentanţii numiţi în funcţii publice de către clasa politică;

2) promovarea, în continuare a unor politici de dezbinare socială şi invrăjbire a salariaţilor din mediul privat împotriva celor din mediul bugetar, prin mesaje în care deplâng situaţia salariilor din mediul privat dar în acelaşi timp încurajând prin politici publice munca la negru, evaziunea fiscală sau externalizarea profitului prin firme paravan în paradisuri fiscale, având ca şi rezultat salariazarea cu salariul minim pe economie, sau în plaja salariului minim pe economie a jumătate din angajaţii mediului privat;

3) promovarea de mesaje mincinoase, cu scopul de a-şi justifica falsele intenţii de acţiuni responsabile economic, privind ponderea salariaţilor din sectorul bugetar, care ar situa România pe primele locuri în Uniunea Europeană, când realitatea este că ne aflăm, din acest punct de vedere, pe ultimele locuri. Înţelegem de ce reprezentanţii ,,mediului privat” (nu salariaţii din economie) solicită reorganizare administrativ-teritorială, reducerea instituţiilor şi a numărului de salariaţi din sectorul bugetar, în timp ce România ocupă loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte evaziunea fiscală (în ataşament se află graficul privind situaţia în UE): cu cât numărul instituţiilor, raza de acoperire şi salariaţii sunt mai puţini, cu atât mai mult se pot fenta instituţiile de control;

4) continuarea politicilor de discriminare a salariaţilor din sectorul bugetar, prin aplicarea în mod diferenţiat a Legii salarizării, în funcţie de interesele politice;

5) intenţia de aplicare a unor politici fiscal-bugetare copiate din perioada 2010, cu restricţii îndreptate doar împotriva salarizării şi batjocoririi angajaţilor, care oricum se află la limita unui trai decent; ne amintim cu toţii perioada în care au fost tăiate masiv veniturile, au fost operate concedieri justificând economii bugetare însă în acelaşi timp, politicienii, prin firmele de casă ridicau săli de sport în toate satele din România, situate în zone îndepărtate de şcoală, care nu sunt folosite nici azi, deoarece este imposibil ca elevii să străbată distanţele mari, până la sală şi înapoi la şcoală, într-o oră, circulând pe marginea drumului. Este doar un exemplu banal. Prin care s-au sifonat sume colosale, justificând interesul general.

FNSA susţine adoptarea de urgenţă a unui act normativ, care să conţină următoarele reglementări:

 1. APLICAREA ÎN INTEGRALITATEA EI A LEGII NR. 153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, ELIMINAREA ORICĂROR FORME DE DISCRIMINARE între diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar şi chiar din aceeaşi instituţie.
 2. INTERZICEREA, ÎN SECTORUL BUGETAR, A CUMULULUI PENSIEI CU SALARIUL, fără excepţii.
 3. DEPOLITIZAREA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE, până cel mult la nivelul funcţiei de subsecretar de stat în administrația publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) și până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administrația publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).
 4. ÎNCETAREA MANDATELOR PRIN NUMIRE A TUTUROR CONDUCĂTORILOR INSTITUŢIILOR CU ATRIBUŢII DE CONTROL, organizarea de concursuri şi angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răpundă comenzilor celor care i-au numit.
 5. ASIMILAREA EVAZIUNII FISCALE DE LA PRAGUL DE 500 MII LEI ÎN SUS CU INFRACŢIUNI DE SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE şi înăsprirea pedepselor în acest sens.
 6. RECUPERAREA TUTUROR PREJUDICIILOR FISCALE constatate de către instanţele de judecată.
 7. ÎN CAZUL REORGANIZĂRII ȘI DESFIINȚĂRII UNOR POSTURI ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE, INTERZICEREA ÎNFIINŢĂRII DE NOI POSTURI ŞI ANGAJAREA DE PERSONAL CU ATRIBUŢII SIMILARE CELOR DESFIINŢATE, TIMP DE DOI ANI, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligaţiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizaţia politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca şi impact bugetar decât păstrarea unor angajaţi
 8. ÎNCETAREA TUTUROR DELEGĂRILOR SAU TRANSFERURILOR ŞI ORGANIZAREA DE CONCURSURI.
 9. APLICAREA ÎN TOT SECTORUL ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ A PROIECTULUI PILOT promovat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, privind angajările, în concordanţă cu prevederile Codului Administrativ.
 10. DIMINUAREA CU 80% A SUBVENŢIILOR PENTRU PARTIDELE POLITICE sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.
 11. RESPECTAREA DE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI A MEMORANDUM-URILOR ASUMATE PE LEGEA SALARIZĂRII ŞI INCĂ NEAPLICATE.

 Având în vedere conţinutul documentului privind măsurile-fiscal bugetare pentru anul 2023, în cazul în care se adevereşte intenţia Guvernului României de a adopta OUG-ul în forma apărută, pe surse, în presă,

”FNSA va proceda la iniţierea demersurilor în vederea organizării GREVEI împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului, în conformitate cu Art. 155 din Legea 367/2022 privind dialogul social.

În această perioadă vom solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate ,,Administraţie publică”, în vederea pregătirii acestei acţiuni comune, pentru bocarea activităţii în sector”, spune Bogdan ŞCHIOP, Preşedinte al FNSA.

 

Comentarii

comentarii