Acasă Actualitate Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara demontează acuzele directorului Ioan Coriolan Gârboni

Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara demontează acuzele directorului Ioan Coriolan Gârboni

DISTRIBUIȚI

După un ”drept la replică” virulent al directorului Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni, (pe care în puteți citi AICI) Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara, prin liderul Florin Horia Lupulescu, ne-a transmis un răspuns edificator.

”Sindicatul Filarmonicii Banatul din Timișoara, deși nu dorește să ducă lupta pe care o are cu managerul acestei instituții în presă, constatând seria de neadevăruri și acuze, exprimate de acesta în articolul pe care îl numește “drept la replică”, ne simțim datori să demontăm toate aceste lucruri.

  1. În primul rând cele 62 (în fapt 64) de persoane care sunt numite “o parte din angajați”, reprezintă 50% + 1, după cum cere legea, ca dovadă că această decizie a fost luată în mod democratic la nivelul sindicatului. Precizarea este că tot sindicatul reprezentativ al filarmonicii care are 109 membri a decis prin vot intrarea în grevă. O simplă verificare poate stabili că angajații filarmonicii sunt 165 și nu 191 cum afirma directorul.
  2. Se prezintă, în mod tendențios, doar o mică parte dintr-un proces verbal a unei ședințe, din 2017. Ultima încercare de negociere, de asemenea sortită eșecului, (motivul fiind lipsa “domniei sale” de la ședințele de negociere), a avut loc în iunie 2018, declanșarea grevei fiind programată în octombrie 2018, deci nu are nici o legătură cu actul prezentat.
  3. În poza pe care, de asemenea, domnul director o publică (apropo de confidențialitatea proceselor verbale), se poate vedea că toate acestea sunt ulterioare anului 2015, anul ultimului control al Curții de Conturi la Filarmonica “Banatul”. Contractul de management al directorului, citez: ”contract al părților care este confidențial”, am încheiat citatul, este publicat pe site-ul primăriei, acest lucru fiind obligatoriu pentru o instituție publică.

În al doilea rând, relevanța contractelor de turneu este crucială pentru semnarea CCM deoarece acolo se prevăd condițiile în care angajați își desfășoară activitatea cât și felul în care sunt remunerați sau nu pentru actul artistic, Corpul de Control al Primarului cât și primarul personal făcând referire clară la transparența totală. Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art 5, prevede că: “fiecare autoritate sau instituție publica are obligația să comunice din oficiu informațiile de interes public”.

  1. Sentința civilă a Curții de Apel Timiș nr 43/23.01.2018 face referire la contractele pe care angajați ai filarmonicii le-au avut cu ONG-uri sau entități private.
  2. Foarte colorat, domnul Director, încălcând FLAGRANT legea europeană din mai 2018 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, ne prezintă un tabel al ”unor lideri de sindicat”. Din persoanele enumerate acolo doar 2 au funcții în biroul executiv, restul fiind doar membri simpli. Ne vedem nevoiți să precizăm că activitatea artiștilor filarmonicii nu se rezuma doar la concertele săptămânale de la sediu. Ea mai cuprinde atât recitalurile și concertele de camera, festivaluri (vezi Festivalul de Muzică Veche, sau turneul cu Orestia, care au loc chiar în aceste zile), colaborările cu Casa de Cultură sau alte instituții sau filarmonici etc., cât și repetițiile sau studiul necesar acestor performanțe. Pe de altă parte, fără să fim malițioși, direcțiunea este cea care organizează activitatea în filarmonică, decide programul care se va cânta și implicit numărul de artiști care urcă pe scenă, cu alte cuvinte, ”ne dă de lucru”. Mai pe înțelesul publicului larg precizăm că toți artiștii semnează zilnic condica de prezență, indiferent dacă, în săptămâna respectivă, vor fi incluși în concertul săptămânal sau nu. Cu rea credință domnul director a uitat să precizeze acest lucru.
  3. Face vorbire despre salarii nete de 1000 de euro. Instituțiile publice din România sunt remunerate în lei. Directorul uită însă să pomenească de nenumărați dintre colegii noștri, care au rezultate excepționale și premii naționale și internaționale, care au salarii între 1500 și 2800 de lei. Nici un artist instrumentist din Filarmonica Banatul, în acest moment, indiferent de vechime sau gradație, nu ajunge la salariile menționate de dl director.
  4. Deși în articol sus numit directorul spune că cele așa zise 17 reclamații făcute către ITM, TOATE au fost rezolvate în favoarea filarmonicii, în ultima ședință de informare, pe care acesta a făcut-o cu toți angajații instituției, a declarat că a fost AMENDAT de ITM. Inexistența Contractului Colectiv de Muncă, a Regulamentului de Ordine Interioară cât și a Regulamentului de Organizare si Funcționare fiind unele dintre marile probleme pe care le sesizează și Corpul de Control al Primarului.
  5. În ceea ce privește condica de prezență, directorul se teme pentru libertatea și averea sa. Am vrea să menționăm pentru oricine cunoaște cât de puțin legea, că este în pericol doar pentru fapte de natură penală, ori dacă se știe curat din acest punct de vedere, poate să stea liniștit. Cu privire la înregistrările din ședințe publice, acestea sunt cvasi obligatorii, vezi ședințele tribunalului.
  6. Despre afirmația cum că ar fi fost numit managerul anului în 2017, este scoasă din context deoarece se referă la o apreciere a Uniuni Compozitorilor, pentru promovarea muzicii contemporane și doar atât, nu pentru calitatea manageriatului.
  7. Cât despre concertele susținute de orchestrele de tineret venite din Germania și Austria, sunt deja cunoscute plângerile pe care artiști respectivi le-au făcut prietenilor români, în legătură cu foarte slaba promovare a acestor evenimente, care a dus la prezența unui foarte mic număr de spectatori în sala de spectacole. Această situație se reproșează permanent actualei conduceri a filarmonicii noastre.

Regretăm faptul că onoratul nostru public are de suferit de pe urma acestui conflict și îi cerem in continuare să fie alături de noi, ca și până acum. Rugăm totodată ca autoritățile să se implice în rezolvarea tuturor problemelor pe care le avem”, se precizează în comunicatul Sindicatului Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Comentarii

comentarii