Acasă Actualitate Sindicatul Filarmonicii Banatul: ”Domnule primar, Aradul nu își dorește un oraș fără...

Sindicatul Filarmonicii Banatul: ”Domnule primar, Aradul nu își dorește un oraș fără artiști sau fără filarmonică!”

382
DISTRIBUIȚI

Sindicatul Filarmonicii Banatul Timișoara este solidar cu artiștii de la Filarmonica Arad, care se confruntă cu o mare criză, din cauza pandemiei COVID și a unor măsuri ale autorităților locale considerate de ei a fi abuzive și care nu fac decât să le producă mari prejudicii atât lor, cât și filarmonicii.

În Arad a fost făcută și o petiție pentru salvarea Filarmonicii Arad care a fost semnată de mii de cetățeni!

Astfel, există riscul cu riscul de a fi trimiși în șomaj o mare parte dintre ei, fiindcă bugetul local nu prea are fonduri pentru a cheltui cu cultura.

În mesajul de solidaritate al sindicaliștilor de la Filarmonica Banatului, semnat de președintele Iuga Lozin Dorel, se arată:

”Sindicatul Filarmonicii Banatul Timișoara își exprimă pe această cale totala susținere a demersurilor întreprinse de Sindicatul artiștilor interpreți ai Filarmonicii din Arad, de apărare în fața deciziilor politice distructive față de emblematica și distinsa Filarmonică.

Conștienți de importanța pe care o are Filarmonica de Stat Arad nu doar în plan local dar și în planul cultural național, regretăm situația de criză în care se află colegii noștri muzicieni ai Filarmonicii de Stat Arad.

Apreciem și recunoaștem meritul istoric unic în peisajul muzical al Filarmonicii din Arad, pe care l-a avut și încă îl mai are în România și considerăm că ar fi regretabil ca măsurile de austeritate impuse Filarmonicii să genereze inevitabil sfârșitul existenței acestei îndelungate și importante tradiții în Arad. 

Totodată dorim să tragem un semnal de alarmă publicului meloman precum și tuturor celor care prețuiesc  adevăratele valori care ne definesc, ne formează ca oameni și ne deschid drumul spre cunoaștere,  care aduc demnitate și înalță spiritul omului și care astăzi sunt amenințate de deciziile actualei administrații.

Este regretabil că autoritățile publice locale nu au înțeles potențialul extraordinar pe care îl are Filarmonica arădeană, și au susținut mai mulți ani la rând până în prezent managementul dezastruos practicat de cei care s-au aflat în aceasta funcție afectând grav nu doar imaginea, dar și evoluția orchestrei simfonice.

Domnule primar, vă reamintim că Aradul nu își dorește un oraș fără artiști, muzicieni, sau fără o Filarmonică. Arădenii au privilegiul de a se bucura de Palatul Cultural, proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szantay care găzduiește una dintre cele mai bune și frumoase săli de concerte din această parte a Europei, iar Orchestra și Corul sunt inima acestui cămin al culturii și a muzicii. În aceasta splendidă sală însuși George Enescu a concertat în repetate rânduri începând din anul 1923. Muzicienii sunt oameni educați într-o disciplina care nu încetează să evolueze. 

Deciziile de austeritate luate în pripă afectează viețile a zeci, chiar sute de oameni, nu numai pe cei care ar putea rămâne fără slujbe dar și cei care doresc să se culturalizeze. Instituțiile culturale ridică nivelul cultural al unui oraș pe harta țării, este o dovada de civilizație, iar închiderea  lor ar putea reduce Aradul la nivelul unei comune pe malul Mureșului. 

Suntem conștienți că în timp de criză problemele financiare primează, dar criza va trece și oamenii vor dori să revină în sălile de spectacol. Nu credem că vă doriți ca numele dumneavoastră să fie legat de prăbușirea culturii în Arad. Ceea ce ați distruge acum, ar fi foarte greu de reînființat. Suntem convinși că se pot  găsi soluții pentru ca Aradul să-și păstreze Filarmonica și să o susțineți pentru a-și recăpăta strălucirea de odinioară!”

Comentarii

comentarii