Acasă Actualitate Sindicatul IT cere anchetă serioasă în ceea ce privește cazul de sinucidere...

Sindicatul IT cere anchetă serioasă în ceea ce privește cazul de sinucidere de la Atos Timișoara

DISTRIBUIȚI

”Stop abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă!”, ”Statul și-a abandonat cetățenii!”, ”Respect!”, ”Stop abuzurilor!”, ”Stop epuizării la locul de muncă!” dar și afișe cu ”Brașov!”, ”Sibiu”, ”Cluj”.

Acestea au fost câteva sloganuri înscrise pe zeci de pancarte, miercuri, 9 octombrie, la protestul organizat de sindicatul IT cu sprijinul confederației Cartel ALFA, în centrul Timișoarei.

Participanții au pornit și într-un marș pe traseul Opera Națională – Catedrala Mitropolitană, unde au aprins mai multe candele în memoria celor două lucrătoare care au murit, ”din cauze direct legate de locul de muncă, în decurs de 3 -4 săptămâni, una fiind angajată la Atos Timișoara”, a arătat sindicatul IT. În București, o tânără de 26 de ani a făcut infarct chiar la locul de muncă.

”Protestăm azi în centrul Timișoarei, în primul rând, pentru că dorim să tragem un semnal de alarmă asupra unor situații existente în anumite companii unde se înregistrează situații abuzive sau hărțuitoare până la epuizare la locul de muncă. Am văzut că la sfârșitul lunii august acestea au dus la situații limită până la sinuciderea unei angajate, ca urmare a presiunilor directe de la locul de muncă, iar alta a făcut stop cardiac la București.

Dorim ca angajatorii să înțeleagă că presiunea pe angajați poate duce la situațiile limită, adică la suicid. În același timp, instituțiile statului trebuie să își facă treaba și trebuie ca astfel de practici să fie sancționate așa cum trebuie. Ne dorim ca toți cei care se află în astfel de conjuncturi de presiune, hărțuire și abuz să ceară ajutorul sindicatelor și instituțiilor statului, să vorbească, nu să tacă”, a fost mesajul lui Iancu Florentin, președintele sindicatului IT Timișoara, la microfonul din Piața Victoriei.

Protestatarii au îndemnat ca instituțiile statului trebuie să fie bombardate cu plângeri. Trebuie să expuse toate aceste abuzuri și hărțuiri la locul de muncă acolo unde sunt. Evident că rezolvarea problemelor nu va veni de la o zi la alta, dar toate situațiile limită care se întâmplă în companii trebuie expuse, angajații trebuie să dea glas durerii lor. Sunt foarte multe situații de context care duc la o presiune aproape inumane pe umerii angajaților, fie că e vorba de evaluări de performanță care duc la hărțuire de toate tipurile, fie că e vorba de epuizare prin sarcinile care le revin angajaților, toate pot determina în unele cazuri chiar sinuciderea unui lucrător sau altul.

”Trebuie să facem tot ce ține de noi să evităm aceste situații. Scopul acestui protest este să conștientizăm că lucrurile nu sunt chiar așa cum par și că există foarte multă suferință în spatele a ceea ce se vede a fi condiții bune și este foarte mare nevoie să acționăm, să nu lăsăm să se mai întâmple alte sinucideri. Am avut două situații limită în ultimele patru cinci săptămâni, iar asta este enorm”, a fost mesajul protestatarilor.

Iancu Florentin a mai spus că la sindicatul IT se primesc plângeri aproape săptămânal pe diverse spețe care vin de la diferiți angajați din companii. Sunt situații care sunt catalogate ca fiind abuzive sau hărțuitoare. Angajatorii pot considera lucrurile complet diferite, poate normale, dar sunt alarmant de multe situații. Există presiuni mari și la un anumit nivel de management pe partea de execuție, este dincolo de limitele normale.

”Am avut multe cazuri pe care le analizăm și sprijinim membrii noștri în diferite spețe cu angajatorii care pot fi catalogate hărțuitoare sau abuzive. Avem și un vid legislativ în ceea ce înseamnă evaluare de performanță. Contează foarte mult ca oamenii care le prezintă să fie acoperiți cu dovezi concrete. Contează foarte mult cu ce ne ducem în fața angajatorilor, noi ca sindicat, să prezentăm cazurile. Atunci când lucrurile sunt evidente situația se poate schimba, dar presiunea rămâne”, a spus Iancu Florentin.

Sindicatul IT a atenționat că trebuie să se facă o anchetă ulterioară serioasă în ceea ce privește cazul de sinucidere de la Atos.

”Noi am depus o sesizare și către inspecția muncii pentru a se verifica cum au fost făcute aceste controale la nivelul companiei Atos. Statul român trebuie să revizuiască puterea pe care au instituțiile de control. În al doilea rând, trebuie regândită și legislația muncii pe anumite aspecte de la evaluarea personalului la normarea muncii, la munca la domiciliu. Este inadmisibil să chemi un angajat de la 400 km distanță la birou după ce l-ai angajat ca fiind angajat cu muncă la domiciliu. Trebuie răzgândite lucrurile acestea. Trebuie regândită legislația, fiindcă sunt anumite chestiuni care țin de bun simț în Codul Muncii, iar cartea de muncă trebuie să fie una făcută cu bună credință”, a concluzionat Iancu Florentin.

Cartel ALFA și sindicatul IT atenționează că mânați de goana după profit și de performanța economică ridicată cu costuri cât mai mici, mulți angajatori pun o presiune enormă pe angajați.

”Abuzurile, hărțuirea sau epuizarea la locul de muncă au devenit din păcate o parte normală din mediul de lucru din România și în mediul public nu se vorbește despre asta absolut deloc. În tot acest timp, statul, care ar trebui să își protejeze cetățenii, tace complice!

Există nenumărate autorități în domeniu, însă aproape niciodată nu vedem un abuz expus, un angajator pedepsit sau o discuție deschisă despre presiunile la locul de muncă. Din contră, vedem controale de fațadă și care au mereu același rezultat: angajatorii sunt perfecți, iar dacă nu vă convine ceva în calitate de angajat, trebuie să vă căutați dreptatea în tribunale.

Statul pare că și-a abandonat complet cetățenii! În fața acestor realități, ridicăm cu toții vocea doar atunci când se ajunge la cazuri tragice precum ale celor două angajate, cazuri care ne umplu de mânie și si frustrare.

Să nu uităm însă că mulți, enorm de mulți angajați suferă în tăcere, îndurând în continuare abuzuri sau presiuni la locul de muncă ca unică soluție pentru supraviețuire, pentru a-și putea hrăni familiile și plăti facturile! Pentru toți aceștia, și împotriva unui stat complice – am protestat, miercuri, 9 octombrie, în Piața Operei din Timișoara”, a fost mesajul protestatarilor. Sindicatul IT numără până la 9.000 de membri angajați la companii din întreaga Românie.

Revendicările sindicaliștilor protestatari de la sindicatul IT Timișoara:

1.Vrem să se facă lumină în cazul tragic al sinuciderii angajatei Atos atât la nivelul angajatorului cât și al controalelor ITM Timiș pe care le considerăm cel puțin superficiale!

2.Vrem ca angajatorii să își respecte angajații și să ofere condiții de muncă decente și juste!

3.Vrem ca autoritățile să nu își mai abandoneze cetățenii și să își facă treaba pentru care funcționează și sunt plătite: să își apere cetățenii!

4.Vrem ca vocile angajaților să se audă în spațiul public, iar problemele care îi afectează atât de crunt să fie cu adevărat luate în serios de către angajatori și autorități în mod sistematic, nu doar în momente tragice.

5.Indiferent unde lucrați haideți cu toții alături de noi! Nu s-a deoparte!

6.Trebuie să ne facem simțită prezența și vocile auzite!.

Comentarii

comentarii