Acasă Editorial Sindromul românesc de nevaccinare. Tratament de urgență!

Sindromul românesc de nevaccinare. Tratament de urgență!

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Motto

„Fenomenul acesta de a nu accepta vaccinarea – din teamă, din credința că vaccinul nu este destul de experimentat, că nu suntem cobai etc. – ne-a făcut, de fapt, să devenim o țară de cobai, care probabil va fi studiată. Colegii mei mi-au spus că această mentalitate colectivă de a nu crede în datele științifice este fără precedent în Uniunea Europeană și este un fenomen pe care ar dori să-l studieze și probabil că acest fenomen va primi și un nume

 Laura Ghibu. medic stabilit în Suedia, Digi24, preluat din revista ”22”

Iată că la 30 de ani după mineriade am ajuns, din nou, să fim priviți în Europa ca o populație ciudată, greu de înțeles pentru cei care trăiesc în lumea civilizată a secolului al XXI-lea. Numai că, de această dată, suntem și noi primiți, cu majoritatea ”actelor” în Uniunea Europeană. Am realizat iarăşi o situație ”fără precedent” la nivelul comunităţii europene: fenomenul refuzului de către români a vaccinării antiCovid va fi studiat și denumit!

Aștept contribuția marilor patrioți, în frunte cu doamna senator Șoșoacă, convins fiind că vor denumi ”fenomenul” pe măsura înaltului și ultracompetentului lor patriotism pe care ni-l urlă zilnic! Probabil cu un nume absolut neaoș, geto-traco-daco-roman!

Trecând de gardul tricolor țipător voi încerca să prind, măcar de coadă, leopardul dinăuntrul țărișoarei, cel care sperie românii și-i face neîncrezători în eficacitatea vaccinării.

Pentru început, cred că a spune despre români, pur și simplu, că ”e proști, dom’le” , ”e înapoiați”, ”sunt la periferia Europei” ar fi mult prea simplist și neadevărat. Am rămas șocat de răspunsul șiret, isteţ protector, la întrebarea de ce nu se vaccinează, al unei doamne țărănci de vârstă medie, dintr-un sat din inima Bărăganului, cu procentul de vaccinare sub 0,5%, dar cu o explozie a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid: ”nu știu ce conține vaccinu”! Prin urmare, nu poate accepta vaccinul!? Dar atunci când a fost vaccinată obligatoriu în copilărie, știa ea sau părinții ei, ce conține vaccinul antituberculoză, antitetanos, antipoliomielitic, antidifteric, ca să citez doar câteva dintre vaccinurile prin care s-a reușit eradicarea unor boli groaznice, chiar și în România???

Pornind de la acest exemplu, amintesc, a nu știu câta oară, că avem un parlament și un guvern incapabile să elaboreze și să voteze o lege a vaccinării! O lege care să stipuleze clar și vaccinarea în situații epidemice absolut neobișnuite, dar posibile, cum este cea provocată de actuala pandemie cu SARS-Cov 19. Să nu îmi spuneți că nu ar fi avut timp, între două rânduri de alegeri și zilnice așa zise negocieri, în acești doi ani, de când a izbucnit pandemia, să ”dea” o lege a vaccinării actualizată care să specifice clar condițiile și categoriile de populație supuse vaccinării obligatorii! Lege, carevasăzică constituțională, democratică, care să respecte ”drepturile omului”! Ce ironie amară, această gălăgie românească antivaccinistă bazată pe ”constituție”, pe ”drepturile omului”! Da, îmi asum termenul obligatoriu, ca medic care am vaccinat, în perioada când am avut atribuții de acest fel, absolut întreaga populație care trebuia vaccinată! Nimeni nu-și punea problema nevaccinării!!! Mi se poate spune că în acele vremuri comuniste vaccinarea a fost acceptată de frică! Posibil, de la frica de boală la frica de autoritate, dar conducătorii comuniști nu erau chiar așa de tâmpiți încât să nu înțeleagă beneficiile majore ale vaccinării pentru națiunea care se ”avânta spre comunism în zbor” și trebuia să fie cât mai numeroasă! Iar în acele vremuri, ca de altfel și acum în țările civilizate, vaccinarea era făcută de către medicii de familie, generaliști, cum se numeau atunci.

De ce nu s-a început sau măcar continuat, vaccinarea antiCovid prin medicii de familie, prin definiție și de fapt, cei mai apropiați de populația cu risc, cu boli cronice, este pentru mine de neînțeles. Cine face vaccinarea la aceeași categorie de populație, de ani de zile, cu vaccinul antigripal? Nu medicul de familie? Nu medicul de familie ar trebui să fie fundamentul unui sistem de sănătate civilizat, adică puternic?

Ce face medicul de suflet, preotul credinței strămoșești? Încotro călăuzește el pe enoriașul aflat în derută pandemică? Reușește să-l scoată din mentalitatea tămăduitoare specifică Evului Mediu, din care de prea multe ori nici el nu dă semn că ar putea ieși? Oare înțelege, acceptă părintele sufletesc că au apărut și alte metode de tratament al bolilor, dincolo de sărutatul ”sfintelor moaște”?

În altă ordine de idei, cum a fost și este posibil, în continuare, acum, în situația catastrofală în care ne aflăm, să permiți accesul antivacciniștilor, nu doar pe posturile bârfitoare și destabilizatoare ci chiar pe canalele mass-media ale statului român? M-a îngrozit o dezbatere pro și contra vaccinare, cu timpi egali de vorbire, pe canalul național de stat TVR1! Halal imparţialitate şi obiectivitate, halal “democrație”, că nu e decât curată, poate inconştientă, prostie!

Iată doar câteva exemple de cauze care explică de ce a ajuns România un ”fenomen”, încă o dată, spre îngrijorarea, să nu zic oripilarea, lumii civilizate!

Sindromul românesc de nevaccinare traduce boala cronică a incompetenței crase a celor care conduc azi România, la care se adaugă o tristă și păguboasă neștiință la știință a majorității populației. Este mai presus de orice îndoială că în situații de criză, cum este cea datorată pandemiei, liderii români de azi, laici și spirituali, doar așa știu să conducă țara: prost, teribil de prost! Suntem iarăși în plină stare de amânărie, în care toate se amână și toate se mânăresc la nivelul nomenclaturii!

Analiza îndelung traumatizatului mental românesc care se manifestă acum prin această uimitoare, pentru europeni, neîncredere în fața vaccinării, necesită timp și persoane de înalt nivel profesional și moral. Câte nu ar fi de spus aici! De exemplu, sindromul de nevaccinare pare minor, cel puțin deocamdată, pe lângă sindromul de emigrare care este semnul cel mai dureros al distrugerii de țară pe termen lung. Referindu-mă acum doar la primul, pentru că ne doare acut și în acest moment de criză pandemică românii mor pe capete, cred că singura soluție pertinentă este vaccinarea obligatorie și imediată pentru majoritatea categoriilor de populație!

Comentarii

comentarii