Acasă Actualitate Singura mănăstire din Banat cu hramul Sfântului Ștefan cel Mare și-a sărbătorit...

Singura mănăstire din Banat cu hramul Sfântului Ștefan cel Mare și-a sărbătorit hramul

992
DISTRIBUIȚI

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, originar din această localitate bănățeană.

La 23 octombrie 2005 , Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, pe atunci Episcop vicar al Arhipiscopiei Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi din împrejurimi, au sfinţit locul pe care s-a construit biserica mănăstirii, punând piatra de temelie.

Lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Pe lângă Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, Mănăstirea Dobreşti mai are ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Mănăstirea Dobreşti din judeţul Timiş, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual.

La bucuria obștii monahale și a pelerinilor veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în proximitatea mănăstirii, a luat parte și ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, care  a săvârșit, în subsolul noii biserici a lăcaşului monahal, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre viața şi lucrarea Sfântului Ştefan cel Mare în susținerea Bisericii lui Hristos din Moldova, Țara Românească și Transilvania, precum și din spațiul balcanic.

La finalul sinaxei euharistice, a fost oficiată slujba de pomenire pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Stela și Alexie și au fost binecuvântate prinoasele aduse de obștea monahală în cinstea Sfântului Ștefan cel Mare, apărător al creștinismului și ctitor de locașuri sfinte. 

Alături de credincioși, la cel de-al treilea hram al acestei vetre monahale, au participat și membrii Asociaţiei moldovenilor din Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care, în fiecare an, își aduc aportul la buna desfăşurare a acestei sărbători.

Comentarii

comentarii