Acasă Cultura Singurul festival de teatru de improvizaţie din România se desfăşoară la Timişoara

Singurul festival de teatru de improvizaţie din România se desfăşoară la Timişoara

382
DISTRIBUIȚI

Singurul festival de teatru de improvizaţie din România, FIFITUT, ajuns în acest an la a IV-a ediţie, va avea loc în perioada 2-5 mai 2011, la Casa Studenţilor din Timişoara. Evenimentul, cu un caracter internaţional, este propus şi organizat de Lectoratul francez din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi Asociaţia Hexagon, în colaborare cu Ambasada Franţei.

Trupe din principalele universităţi româneşti – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara – vor participa la o competiţie de improvizaţie, în timp ce altele, din Franţa, Ucraina, Ungaria şi Polonia propun o serie de spectacole teatrale tradiţionale, cu un repertoriu variat şi original, în afara concursului. În numele diversităţii culturale, spectacolele celor două secţiuni ale festivalului se vor ţine în limba franceză. Intenţia organizatorilor este de a dărui publicului timişorean un eveniment care sporeşte varietatea ofertei culturale a oraşului, conceput în ideea de a populariza spectacolul de improvizaţie în rândul publicului tânar, mai degrabă receptiv la formele interactive de exprimare artistică.

„Performanţele de improvizaţie cunosc azi o revigorare pe scena mondială, devin din ce în ce mai apreciate în România, unde trupe noi se consacră jocului scenic fără regie prealabilă, construind scene, monologuri, dialoguri, istorii, pe baza unor teme sugerate, legate de: comportamentul uman, societate, profesii şi altele diverse”, declară organizatorii.

În cadrul FIFITUT vor fi organizate, de asemenea, ateliere de improvizaţie, conduse de specialişti din Franţa, care vor familiariza concurenţii cu cele mai noi tehnici de antrenament, specifice genului. În urma competiţiei, un juriu format din personalităţi din instituţii francofone, va decide care sunt cei mai buni trei concurenţi. Aceştia vor fi răsplătiţi de Ambasada Franţei în România cu excursii la Avigon, cu ocazia Festivalului de teatru, şi Paris.

FIFITUT este realizat cu sprijinul Biroului pentru Europa centrala şi orientală a Agenţiei universitare a francofoniei şi a Institutului francez Timişoara. Programul evenimentului se poate accesa la adresa web www.hexagonetimisoara.com.

Comentarii

comentarii