Acasă Actualitate Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje de băuturi va fi implementat de la...

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje de băuturi va fi implementat de la finalul anului. Ce trebuie să facă până atunci comercianții, inclusiv cei din Timișoara?

DISTRIBUIȚI

sticle222Primăria Timișoara anunță că, în vederea pregătirii implementării sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi, comercianții din municipiu trebuie să se înscrie până la finalul lunii februarie pe platforma dedicată. Este vorba despre sistemul prin care cetățenii vor plăti 50 de bani pentru fiecare băutură cumpărată și își vor putea recupera banii doar returnând ambalajul. Acesta va funcționa începând din 30 noiembrie, fiind implementat de către Guvernul României în conformitate cu prevederile HG 1074/2001.

„SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul din punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație”, explică reprezentanții municipalității.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

„Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, iar înregistrarea se realizează separat pentru fiecare dintre cele două categorii sus menționate. Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție – returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, mai transmit reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii