Acasă Sănătate Sistemul informatic i-a dus la disperare pe medicii de familie: Scrisoarea deschisă...

Sistemul informatic i-a dus la disperare pe medicii de familie: Scrisoarea deschisă către Guvern, MS și CNAS

DISTRIBUIȚI

Atât medicii de familie din Banat, cât și din întreagă țară au ajuns la limita suportabilității, din cauza sistemului informatic care se strică de mai multe ori pe zi, în fiecare zi, săptămână de săptămână, lună de lună și an de an.

De aceea Biroul Executiv al Societății de Medicina Familiei a trimis o scrisoare deschisă către Guvernul României, Ministerul Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Iată documentul întreg:

”Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite că nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria.

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casă Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează.

Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte că să valideze documentele

Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se rasfrang în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare.

Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețeta electronică) trebuie validate în termen de max 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore.

Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioada a zilei. Tot în această perioada a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.

Sistemul informatic a funcționat de notă 0,33

Pentru că semnalele intense transmise în ultimii ani despre această situație au rămas efectiv fără răspuns, medicii de familie au început luna trecută, pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note funcționarii sistemului.

Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparență revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămâna de la alegerile europarlamentare.

Graficul prezentat anterior arată modul în care practicienii din cabinetele de medicină de familie percep calitatea și funcționalitatea sistemelor SIUI și PIAS. Astăzi, exact la o luna de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obținut media 0,33. Pentru a vedea nivelul de indignare și nemulțumire ale medicilor de familie, va invităm să consultați pagină FaceBook: @Comunicare-SNMF.

Cât a costat sistemul informatic?

Sistemul Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP România și Novensys Corporation, având că subcontractant pe SIVECO România; contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), în valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România.

În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanță și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI.

Până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Birou Executiv al SNMF.

Comentarii

comentarii