Acasă Actualitate Situaţia instituţiilor culturale ale Timişoarei, prezentată ministrului Culturii

Situaţia instituţiilor culturale ale Timişoarei, prezentată ministrului Culturii

DISTRIBUIȚI

Aflat, sâmbătă, la Timişoara, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu edilii Timişoarei şi cu directorii instituţiilor de cultură din Timişoara, aceştia încercând să obţină o derogare de la aplicarea OUG 63/2010 în anumite cazuri. Instituţiile pentru care se cere înţelegere în disponibilizarea oamenilor sunt: Filarmonica Banatul din Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara. În cazul aplicării ordonanţei de urgenţă fără a ţine cont de anumite particularităţi, aceste instituţii se află în pericolul desfiinţării, susţine municipalitatea. După ce situaţia a fost prezentată săptămâna trecută printr-un memoriu trimis la „centru”, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza au mai încercat şi sâmbătă să obţină înţelegere din partea ministrului Hunor. Cele trei instituţii nu ar trebui să fie atinse de ordonanţă, spun timişorenii, pentru că nu au fost înfiinţate prin hotărâri de consiliu local. În plus, varianta propusă de guvern de comasare a celor trei instituţii nu este agreată la Timişoara, oraş recunoscut pentru multiculturalitate şi interculturalitate.
Ministrul va interveni la guvern
Ministrul Kelemen Hunor a fost de acord că ideea comasării celor trei instituţii nu este una tocmai bună, însă a declarat că în cazul ambelor teatre şi al filarmonicii vor trebui efectuate disponibilizări. Părând însă că a înţeles şi acceptat argumentele prezentate de edilii Timişoarei, ministrul a dat asigurări că va interveni, luni, la guvern, urmând să discute situaţia de la Timişoara cu prim-ministrul Emil Boc şi Ministrul Administraţiei Vasile Blaga. Doar optimiştii incurabili se pot aştepta la mari schimbări, mai ales că ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, i-a prezentat clar opinia sa primarului Ciuhandu, într-o videoconferinţă desfăşurată săptămâna trecută, în care cei doi s-au contrat destul de dur.
Sprijin pentru ca Timişoara să devină capitală culturală europeană
Mnistrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că va oferi sprijin Timişoarei în tentativa de a deveni capitală culturală europeană în 2020. În acest sens, ministrul va trimite Comisiei Europene o scrisoare prin care să prezinte intenţia Timişoarei de a candida, însă acesta a declarat că este nevoie de proiecte culturale de anvergură pentru ca oraşul de pe Bega să aibă şanse reale în competiţie. În 2007, Sibiul a fost capitală culturală europeană, oraşul resimţind o evoluţie considerabilă ca urmare a acestui lucru.

Comentarii

comentarii