Acasă Actualitate Situaţie în ceaţă la blocul distrus de explozie

Situaţie în ceaţă la blocul distrus de explozie

DISTRIBUIȚI

Deşi s-a cerut retragerea lor… stâlpii de susţinere ai blocului explodat rămân pe loc
Bani pentru reabilitare de la guvern sau primărie nu sunt… aşa că proprietarii sunt sfătuiţi de autorităţi să facă un contract cu o firmă de construcţii şi să plătească eşalonat

La începutul anului 2010, un bloc a explodat, iar locatarii au fost nevoiţi să se mute din el. Nu au primit bani pentru reparaţii din nici o parte, nici de la primărie, nici de la guvern, prin prefectură, aşa că, la momentul actual, blocul este cam în aceeaşi situaţie, nu este reparat, dar are nişte stâlpi de susţinere, puşi de Administraţia Domeniului Public (ADP), pentru ca blocul să stea cât de cât… „locului” . Recent, ADP a vrut să-şi retragă aceşti stâlpi de susţinere, dar o întâlnire a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu şi prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a făcut ca acest lucru să nu se întâmple şi stâlpii să rămână la locul lor, susţinând blocul.

Reconstrucţia blocului poate costa între 100.000 şi 250.000 de euro

„Am stabilit, de comun acord, că, fiind vorba de proprietate privată, nu poate fi susţinut integral de guvern sau primărie. Domnul primar a spus că va avea o discuţie cu cei de la ADP, pentru a nu-şi retrage stâlpii de susţinere. Se va vorbi de o modalitate pentru a reconstrui. Dacă se va aproba, proprietarii vor plăti eşalonat investiţia”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală. Practic, stâlpii nu se vor retrage de la susţinerea blocului, iar reconstrucţia blocului, ce poate costa între 100.000 şi 250.000 de euro, va fi făcută, cel mai probabil, de proprietari, care vor plăti banii eşalonat la ADP sau la orice altă firmă cu care vor negocia  un astfel de lucru. Primăria şi guvernul nu au bani.

„Eu le cer public celor care au intrat acolo să se retragă, chiar dacă ADP îşi menţine acolo susţinerile, e pericol de accident”

„Din punct de vedere juridic şi pecuniar, ADP ar fi îndreptăţit să-şi retragă ustensilele, dar din punct de vedere al siguranţei nu se poate face pentru că ar pune în pericol siguranţa. Eu le cer public celor care au intrat acolo să se retragă, chiar dacă ADP îşi menţine acolo susţinerile, e pericol de accident, dacă ei se expun, poartă răspunderea. Am avansat ideea ca această societate de proprietari să ia legătura cu ADP şi să stabilească cu ADP condiţiile de reabilitare ale blocului. În privinţa cheltuielilor – minim 150.000 euro – maxim 250.000 de euro, să fie în rate lunare. Acest lucru trebuie negociat cu firma de construcţii sau, probabil, cu ADP. Asociaţia de proprietari trebuie să-şi intre în atribuţiuni. Din informaţiile noastre, acolo nu stau proprietari, ci tot felul de oameni care nu au contracte. A veni la bugetul local şi a cere bani în condiţia în care tu ţi-ai închiriat apartamentul la alţii… Am să iau legătura cu ADP şi să le cer să aibă această negociere cu asociaţia de proprietari”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Bani de la buget nu sunt însă, nici în cel al primăriei, nici în al guvernului… „Pe bugetul anului în curs nu avem niciun fel  de bani, pentru bugetul anului viitor nu pot să-mi asum o promisiune. Asociaţia de proprietari să ajungă la o înţelegere cu ADP sau cu orice altă firmă de construcţii”,  a mai spus Ciuhandu.

Comentarii

comentarii