Acasă Actualitate Situația mai bună în privința violenței școlare, dar mai rea în privința...

Situația mai bună în privința violenței școlare, dar mai rea în privința autorizațiilor de la ISU

DISTRIBUIȚI

Situația violenței și criminalității din școli atrage atenția mai multor instituții publice. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) colaborează pentru reducerea fenomenului. Principalul factor de risc este dat de faptul că doar 76 de unități de învățământ preuniversitar dispun de o formă sau alta de pază, 544 beneficiind de protecția polițiștilor sau jandarmilor. Dintre acestea, 139 beneficiază de sistem de supraveghere video, dar, ceea ce este mai îngrijorător, 187 de unități nu au nici pază umană, nici sisteme de supraveghere video.

Cu toate acestea, criminalitatea școlară este în scădere. De la 44 de fapte din această categori în anul școlar 2017-2018 la 37 în cel recent încheiat. Aproape toate s-au întâmplat în incinta școlilor, 36 în anul școlar 2018-2019. Majoritatea faptelor penale, 31, s-au produs în mediul urban. Cele mai multe sunt acte de violență, 21, producându-se și 12 furturi și fiind făcute trei amenințări.

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Alin Aurelian Petecel, consideră că cele 36 de fapte au fost cauzate și de modul deficitar în care s-a realizat asigurarea pazei. El a mai spus că unitățile în care riscul producerii acestor fapte este mai crescut, sunt deja cunoscute și vor fi somate să asigure mai intens respectarea regulamentelor și să-și revizuiască modul în care își asigură paza.

IJJ Timiș a asigurat paza la 12 unități de învățământ din județ. Jandarmii au mai realizat și 47 de acțiuni preventive, dar au și dat 24 de avertismente și au aplicat 49 de amenzi, în valoare totală de 5.250 de lei. Niciuna dintre faptele sancționate de aceștia nu a fost de natură penală. Probleme observate de colonelul Nicolae Slev, inspectorul șef al instituției sunt lipsa sistemelor de supraveghere sau lipsa personalului specializat în folosirea acestora, nerespectarea regulamentelor de ordine interioară, nesupravegherea bunurilor și lipsa comunicării între școli și părinți.

O problemă care a stârnit amuzamentul, dar și a atras atenția colonelului este fumatul în incinta școlilor. Slev a amintit de un caz în care părinții unui elev au contestat avertismentul primit de un elev care folosea o țigară electronică, instrument care, în opinia părinților, nu încalcă legislația privind fumatul când este folosit în incinta școlii.

O altă probleme cu școlile din județul Timiș este faptul că 96 dintre acestea funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. În urma controalelor făcute de Inspectoratul de Situații de Urgență (ISU) Timiș, s-a stabilit că fie lipseau autorizațiile, fie documentația nu este pusă la punct.

Verificări s-au făcut la toate unitățile de învățământ din Timiș, în urma acestora fiind acordate 181 de avertismente, în cazurile celor 163 de nereguli constatate. Prefectul Eva Georgeta Andreaș a amintit că printre unitățile care nu au autorizație se regăsesc și licee importante din Timișoara, precum Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic „William Shakespeare” sau Colegiul Național „C.D. Loga”.

Comentând situația, inspectorul șef al ISJ Timiș, prof. Ladislau Domolki, a spus că în cadrul ședințelor cu directorii școlilor au fost discutate atât problemele evidențiate de ISU, cât și cele legate de violență. Un proiect care se dorește a fi implementat este realizarea unui sistem de monitorizare care ar urma să țină socoata faptelor de violențe și a atentatelor la siguranță în spațiul școlar, deja existând o machetă la nivel național.

Comentarii

comentarii