Acasă Actualitate Situația vaccinării împotriva COVID-19, discutată în ATOP Timiș

Situația vaccinării împotriva COVID-19, discutată în ATOP Timiș

DISTRIBUIȚI

Joi, 25 noiembrie, membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Timiș s-au întâlnit pentru a discuta situația vaccinării împotriva COVID-19 în județ. Reprezentanții instituțiilor membre au vorbit despre implicarea fiecăreia în campania de vaccinare, iar unele au prezentat și statistici interne. De exemplu, „peste 60%” dintre jandarmi și 61,78% dintre polițiștii locali din Timișoara sunt vaccinați.

Discuțiile au plecat de la cifrele oferite de Nucleul Județean de Coordonare a Vaccinării, valabile la 16 noiembrie: 581.855 de doze administrate, 287.778 de persoane vaccinate cu schema completă, 31 de centre funcționale. Aceste cifre și ușoara creștere a interesului pentru vaccinare în ultima perioadă au fost subliniate și de DSP Timiș. Între timp, până vineri, 26 noiembrie, s-a trecut de 600.000 de doze administrate și de peste 300.000 de persoane vaccinate complet.

Mai apoi, instituțiile reprezentate în ATOP Timiș și-au prezentat activitatea referitoare la campania de vaccinare. Polițiștii, jandarmii și polițiștii locali au asigurat pază în centrele sau la „maratoanele” de vaccinare, au asigurat suport în transportul dozelor și au verificat dacă se produc alte eventuale ilegalități. De exemplu, până în acest moment, polițiștii nu au identificat persoane care să distribuie ilegal vaccinul. Alte activități, la care au participat ISU Timiș și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” Timișoara, au avut legătură cu distribuirea dozelor, organizarea call-centerului dedicat vaccinării.

În cadrul ședințe de joi, au fost invitați și reprezentanți ai Colegiului Medicilor Timiș. Aceștia au vorbit despre vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, unde, începând din 4 mai, au fost administrate peste 30.000 de doze. La nivel național, aproximativ 30% dintre medicii de familie care au contract cu CNAS sunt înscriși în această campanie, dar aceștia se plâng de plata prea mică – 40 RON/pacient, de faptul că sunt obligați să distribuie pe cont propriu cupoanele de vaccinare, dar și de campania „vaccinarea la chiuvetă”, care ar fi descurajat vaccinarea împotriva COVID-19.

Asociația Comunelor din România – Filiala Timiș a înaintat, la rândul ei, adresele primite de la primarii din județ. Majoritatea acestora au transmis că s-au implicat în campania de vaccinare prin informarea cetățenilor și, după caz, organizarea centrelor și „maratoanelor” de vaccinare.

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a pus accentul și pe importanța testelor rapide care vor ajunge în curând în școli. În același timp, inspectorul general Marin Popescu s-a declarat mulțumit că majoritatea profesorilor au înțeles nevoia vaccinări. Astfel, în ultima săptămână, 496 dintre cele 605 școli și grădinițe din Timiș au putut funcționa online, având un corpul profesoral vaccinat în proporție de peste 60%.

Comentarii

comentarii