Acasă Actualitate Situație explozivă la Filarmonica Banatul. Concert anulat, nu de viroză, ci de...

Situație explozivă la Filarmonica Banatul. Concert anulat, nu de viroză, ci de angajații nemulțumiți

4184
DISTRIBUIȚI

Filarmonica Banatul anunţă oficial publicul meloman că „din cauza numeroaselor îmbolnăviri în rândul orchestrei concertul din seara aceasta (vineri 5 ianuarie 2018) nu va avea loc. El va fi reprogramat marţi 16 ianuarie. Biletele vândute rămân valabile. Solicitări de restituire a biletelor şi returnare a banilor se pot face la casieria filarmonicii, în timpul programului obişnuit (L,M,V: 10.00-14.00/ Ma, J : 14.00 – 19.00). Ne cerem scuze şi vă mulţumim pentru înţelegere”.

Ne aşteptam să fi dat viroza în cel puţin jumătate dintre interpreţi. Numai că motivul anunţat de conducerea Filarmonicii Banatul (directorul Ioan Coriolan Gârboni) nu este cel real, susţinut de interpreţii care NU SUNT NICI PE DEPARTE VIRUSAŢI, ci sunt în ziua lor liberă, ACORDATĂ ÎN SCRIS DE DIRECTORUL GÂRBONI.

Surse din Filarmonica Banatul susțin că: În luna noiembrie 2017, instrumentiştii au fost OBLIGAŢI de managerul Ioan Coriolan Gârboni să repete şi să urce pe scenă în concert, alături de Tudor Gheorghe. Contestând „obligaţia” impusă ca de obicei de director, pe un ton şi limbaj care nu au nicio legătură cu instituţia de cultură respectivă şi cu Capitala Culturală a Europei 2021, acesta le-a promis angajaţilor că cei care vor veni la repetiţii în zile de sărbătoare legală, pentru concertul menestrelului din Oltenia, vor primi liber zilele de 3,4 şi 5 ianuarie 2018.

„Numai că, la fel ca de fiecare dată, domnul director Gârboni nu este capabil să poarte niciun fel de dialog cu nimeni. Înainte de concertul din data de 5 ne-a anunţat că va fi acest spectacol, iar noi i-am spus că avem promise libere trei zile din ianuarie, inclusiv data de 5. Dânsul a negat categoric că ar fi adevărat. Numai că noi avem tabelul de atunci, cu zilele promise libere chiar de domnul Gârboni, document scris de care a uitat sau l-a făcut uitat”, ne-au spus sursele din filarmonică.

În Filarmonica Banatul este o situaţie explozivă, în care „cultura” stă pe un butoi cu pulbere. Angajaţii au mai protestat împotriva aceluiaşi director, anul trecut, purtând banderole albe în timpul spectacolului. „Dar degeaba! Domnul Gârboni continuă acelaşi comportament a-cultural la adresa angajaţilor, ne jigneşte, ameninţă că ‘ne calcă în picioare’, că dacă vom ajunge în instanţă ne va zdrobi. Deşi a început să piardă în instanţă. Şi-a stabilit cel mai mare salariu de director de filarmonică din ţară, peste cei de la ‘George Enescu’ din Bucureşti, în timp ce noi, instrumentiştii, avem cele mai mici salarii şi refuză să ne aducă la acelaşi nivel de salarizare ca în restul ţării. Am fost la domnul primar Nicolae Robu, care i-a transmis pe loc, de faţă cu noi, un prim avertisment, dar la ieşirea din cabinetul edilului, şi-a reluat acelaşi comportament. Mai mult, după protestul nostru cu brasarde albe, am primit atenţionarea de la ‘un amic’ (?) de-al domnului Gârboni din primărie, să terminăm cu orice banderolă albă în timpul spectacolelor, pentru că ‘el ne dă fiecare bănuţ’ şi deci, stăm în pixul său”, sunt doar câteva dintre plângerile angajaţilor din Filarmonica Banatul, la adresa directorului Ioan Coriolan Gârboni.

Desigur, angajaţii au luat în calcul şi intrarea în grevă generală, dar din respect pentru public, au recurs de ani de zile la bun simţ, educaţie şi comportament civilizat. „Nu avem cu cine dialoga”, spun angajaţii.

Şi cireaşa de pe coliva cultural-europeană din Filarmonica Banatul: la concertul de Revelion 2018, domnul Gârboni, „moderator” al tombolei, „a avut un limbaj cu trimiteri spre pornografie şi scene obscene, în public”, într-un discurs pe care-l presupunea, probabil, foarte… elevat.

Chiar până aici a decăzut Timişoara timişorenilor educaţi, într-o viitoare Capitală Europeană a Culturii?

Comentarii

comentarii