Inspectoratul Școlar Județean Timiș a început testarea inițială standardizată, pe care o realizează la nivelul județului Timiș.
Aura Danielescu, inspector șef al ISJ Timiș, a explicat că astfel costurile pentru organizare sunt suportate integral de Primăria Timișoara, urmând că după preluarea mandatului de către noul președinte al Consiliului Județean, în virtutea unui pact comun pentru educația din Timiș, cu UAT Timișoara și celelalte UAT-uri din județ, să se suporte costurile evaluărilor finale și inițiale din următorii ani școlari sau orice altă formă de evaluare a calității educației din județul nostru, de către autoritățile locale.
Testarea inițială standardizată pentru elevii din Județul Timiș este un proiect desfășurat de Inspectoratul Județean Timiș în parteneriat cu Brio.ro, ce are ca scop testarea nivelului actual de competențe al elevilor care tocmai au început noul an școlar.
În cadrul proiectului vor fi testați aproximativ 45.000 de elevi din clasele IV-XII, la principalele materii școlare: Limba și literatura română, Matematică, Istorie, Geografie, Biologie, Fizică, Chimie, Informatică, Engleză și Franceză, în perioada 24 septembrie-7 octombrie 2024, fiecărei discipline fiindu-i alocată o zi.
Disciplinele la care se aplică testarea, pentru fiecare clasă, au fost stabilite în funcție de ciclul de învățământ, respectiv filieră/profil/specializare. Sesiunile de testare se desfășoară doar pe platforma brio.ro.
Scorul obținut este măsurat în centile (între 0 – 100) și reflectă gradul de competență al elevului pe materia studiată în raport cu ceilalți elevi din țară.
Scorul nu este implicat într-un proces de notare, ceea ce înseamnă că scorul nu se traduce în notă trecută în catalog.
Accesarea platformei de testare se realizează online, de pe orice dispozitiv electronic – calculator, laptop, tabletă, smartphone.
Sesiunile de testare pe discipline vor genera un raport de evaluare, în urma căruia fiecare elev, părinte, sau profesor va putea afla care este rezultatul testării: ce competențe are fiecare elev, care sunt punctele forte, dar și cele unde performanța este scăzută.
Acesta va fi disponibil după încheierea întregului proces de testare Inițială/după finalizarea sesiunii de testare.