Acasă Eveniment „Săli de aşteptare” pentru elevii întârziaţi

„Săli de aşteptare” pentru elevii întârziaţi

DISTRIBUIȚI

Măsuri inedite pentru reducerea violenţei în şcoli…
Numărul extrem de mare de agresiuni în şcoli şi în jurul lor sileşte Inspectoratul Şcolar Timiş să ia măsuri radicale. Şcolile din Timişoara vor fi obligate ca în fiecare zi să raporteze numărul de absenţe înregistrate. În urma unei şedinţe cu directorii, organizată luni, Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş, a solicitat şi ca fiecare unitate de învăţământ să doteze un fel de „sală de aşteptare” pentru elevii care întârzie la ore sau pentru cei care sunt daţi afară de la ore, pentru motiv de indisciplină. Sălile vor fi dotate cu calculatoare, DVD-uri, camere de luat vederi şi o bibliotecă proprie. Unii directori s-au declarat consternaţi. Ei susţin că nu există fonduri pentru astfel de săli speciale.
Chiulangiii – monitorizaţi non-stop
Marin Popescu spune că „sălile de aşteptare” sunt făcute după un model englezesc. Înainte de înfiinţarea acestor săli, elevii chiulangii şi responsabilii din şcoli vor fi atent monitorizaţi. „Când vine vorba de violenţă în şcoli, lucrurile sunt complicate, sunt foarte mulţi implicaţi în acest fenomen. Prima soluţie în combaterea fenomenului este monitorizarea absenţelor, oră de oră, la nivelul unităţilor de învăţământ din Timişoara. Vrem o statistică clară: când lipsesc elevii, de la ce ore şi de la ce unităţi de învăţământ. Vom avea şi controale încrucişate la şcoli. Există posibilitatea de a-şi apăra imaginea şcolii şi să dea numărul de absenţe necorespunzător cu realitatea. Statisticile vor fi trimise poliţiei şi Poliţiei Comunitare, care au acţiuni specifice în acest sens. Directorii trebuie să transmită, zilnic, numărul de absenţe pe ore”, ne-a spus Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş.
Sălile de aşteptare devin realitate până la sfârşitul semestrului
A doua măsură sunt sălile de aşteptare pentru elevii care întârzie la ore. Astfel de săli vor fi realizate iniţial doar la nivelul învăţământului gimnazial. „Sălile vor fi dotate cu computer, Internet, DVD, bibliotecă. Vrem să creăm o atmosferă de siguranţă pentru elevii întârziaţi. Nu este obligatoriu să existe un profesor supraveghetor, dacă vor exista camere video în aceste săli. Nu este o investiţie foarte mare, trebuie să încercăm să facem aceste săli care se poartă în Anglia. Aceste săli trebuie să fie făcute până la sfârşitul semestrului I”, spune Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş. Doar în ultima săptămână, Inspectoratul Şcolar Timiş a înregistrat patru cazuri de violenţe în şcoli. Directorii se fac, însă, că plouă şi cei mai mulţi preferă să ascundă cazurile de violenţă. „Cred că este ceva utopic, astfel de săli necesită o investiţie mare şi mai este nevoie şi de supraveghetori, nu poţi lăsa elevii de capul lor”, ne-a spus directorul unei şcoli din Timişoara, care consideră că iniţiativa lui Marin Popescu nu se poate aplica în România.

 

Comentarii

comentarii