Acasă Actualitate Slujba agheasmei mici și hramul Mănăstirii Românești, în Săptămâna luminată

Slujba agheasmei mici și hramul Mănăstirii Românești, în Săptămâna luminată

DISTRIBUIȚI

Mănăstirea Româneşti se află la poalele Munţilor Poiana Ruscă, la un kilometru de drumul ce leagă localităţile Româneşti şi Tomeşti.

Mănăstirea mai este numită de credincioşii bănăţeni şi „Balta Caldă”, deoarece în incinta ei se află un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C, dar şi „Izvorul lui Miron”, după numele patriarhului Miron Cristea (1868-1939).

Pe când era episcop al Caransebeșului, Miron Cristea a efectuat o vizită pastorală în părțile Făgetului și, uimit de frumusețea acestor locuri, a luat hotărârea de a ctitori, lângă parohia Românești, mănăstirea care îi poartă numele, loc și lăcaș de spiritualitate creștin-ortodoxă

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, Mănăstirea Românești din cadrul Mitropoliei Banatului din județul Timiș și-a sărbătorit cel de-al doilea hram.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mănăstirii de către părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor, de pr. protopop Dorin Covaci, Protopopiatul Făget, de ieromonahi și de un sobor de preoți din parohiile învecinate.

La momentul îndătinat a fost rostit un cuvânt de învățătură de către părintele Simeon Stana, care a arătat importanța sărbătorii închinate Maicii Domnului în această săptămână luminată, potrivit tradiției ortodoxe. Apoi, credincioșii s-au împărtășit cu trupul și sângele Mântuitorului Hristos.

În continuare, la bazinul cu apă termală din incinta mănăstirii, a fost oficiată slujba aghesmei mici, potrivit rânduielilor bisericești din această perioadă.

La final, toți credincioșii și pelerinii care au participat la sfintele slujbele, au primit din partea obștii mănăstirești, conduse de monahia Harisa Cruceanu, pachete cu hrană caldă.

 

Comentarii

comentarii