Acasă Actualitate Slujbă de pomenire la capela Memorialului Revoluției din Timișoara, pentru eroii martiri 

Slujbă de pomenire la capela Memorialului Revoluției din Timișoara, pentru eroii martiri 

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, la capela Memorialului Revoluției din Timișoara, luni 19 decembrie, a fost săvârșită de către pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, o slujbă de pomenire pentru eroii martiri căzuți în Revoluția din Decembrie 1989.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții memorialului, în frunte cu Gino Rado, dar și revoluționari și rudenii ale eroilor martiri.

De asemenea, au participat și elevi din școlile timișorene, care au vizitat, apoi expozițiile organizate în sălile memorialului, în cadrul cărora sunt prezentate o serie de fotografii, documente şi reviste, ce surprind momente importante din zilele revoluţiei de la Timişoara.

Preotul Ionel Popescu a menționat că, împlinindu-se acum 33 de ani de la declanșarea Revoluției în Timișoara, avem misiunea sfântă de a nu-i uita pe cei ce și-au jertfit viața pe altarul credinței, al demnității și libertății și de a-i pomeni în rugăciunile noastre.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990 cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Din 1990 până în 1999 Asociaţia a realizat un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente, ridicate în oraşul nostru în zonele represiunii din Decembrie 1989.

Începând cu anul 1996, în cadrul Memorialului funcţionează Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989.

Scopul declarat al asociaţiei este de a deveni, prin Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică, un mijloc operativ de informare referitoare la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.

În cadrul sediului asociaţiei, din  Str. Oituz Nr. 2/B, pot fi vizitate sala pentru documentare şi cercetare, sala pentru arhivare audio-video, arhiva pentru documente scrise şi presă, sălile expoziţionale (muzeul), biblioteca şi capela Eroilor Revoluţiei.

 

Comentarii

comentarii