Acasă Actualitate Slujbă de pomenire a Regelui Mihai. Mitropolitul Banatului: ”Am făcut această rugă...

Slujbă de pomenire a Regelui Mihai. Mitropolitul Banatului: ”Am făcut această rugă pentru Regele Mihai, pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat” – Foto

DISTRIBUIȚI

La Timișoara a avut loc o slujbă de pomenire a Regelui Mihai I al României. Majestatea Sa este ctitor al catedralei mitropolitane din Timișoara. La slubjă au participat, pe lângă mitropolitul Banatului, credincioși și oficialități, vicepremierul României Paul Stănescu, liderul CJ Timiș Călin Dobra și alți conducători de instituții.

La intrarea în catedrala din Timișoara, unde se află pictura cu Regele Mihai, se află și o carte de condoleanțe, în care a scris prima pagină mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.

„În urmă cu 75 de ani, Regele Mihai a fost la sfințirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să vină la sfințirea ei. L-au așteptat cu inimile deschise și cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile Cerului, în rugăciune și dangăt de clopot. Iubiți credincioși, am făcut această rugă pentru Regele Mihai, astăzi, pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului și a țării. Am făcut apoi această pomenire și în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în casa sa și în această catedrală. De acum, amândoi se vor întâlni în patria de sus. Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greșit ca om și să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut, pentru bănățeni, pentru toți românii și pentru ca această țară să fie întreagă. Ne-a lăsat moștenire această țară întreagă. Mai este încă o lacrimă pe obrazul României și acea lacrimă se cheamă Basarabia. După abdicarea Regelui în 30 decembrie 1947, toți școlarii, copiii români, au plecat în vacanță și când s-au întors la școală din vacanța de iarnă, un învățător, în prima zi de școală de după vacanța de iarnă, cu o voce stinsă, le spune copiilor: «deschideți cartea de limbă românească!». Și au deschis copiii cartea și le-a spus iarăși cu o voce stinsă: «rupeți prima foaie din carte!» L-au privit cu ochii lor curați de copii și n-au îndrăznit să rupă prima foaie. Și totuși, cu vocea lui blândă a mai zis o dată: «rupeți-o că este poruncă!». Și au rupt-o. Și era pagina pe care era chipul Regelui Mihai. Și le-a mai spus «rupeți-o și pe cealaltă». Și au rupt-o și era pe ea fotografia Reginei Mamă Elena. Și iarăși după o clipă de suspin le-a spus învățătorul: «deschideți acum cartea la pagina 143!». Și au răsfoit cu mâinile lor curate și au și găsit pagina și le-a spus «rupeți-o și pe aceasta». Și pe această pagină era harta României Mari. Iată pe cine au pus atunci mai-marii vremii să sfâșie încă o dată țara, care era și ea sfâșiată de gloanțe de război, Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să ne ajute să punem la loc paginile care au fost frânte din istoria neamului nostru și să ne ajute Dumnezeu să punem la loc și pagina 143, cu harta întregită a neamului nostru, așa cum a rămas de la Regele Ferdinand!”, a spus mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, după slujba de pomenire.

 

Comentarii

comentarii