Acasă Actualitate Smart Diaspora – cel mai important eveniment al anului 2023, cea mai mare...

Smart Diaspora – cel mai important eveniment al anului 2023, cea mai mare concentrație de inteligență pe metru pătrat, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi, 15 decembrie, la Universitatea de Vest Timișoara, UVT, a fost lansată conferința „Smart Diaspora 2023”, organizată de Alianța Timișoara Universitară (ATU), cel mai important eveniment al anului când Timișoara este capitală culturală europeană.

ATU este o platformă de colaborare universitară locală cu format unic în România, care facilitează cooperarea dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României” din Timișoara.  „Smart Diaspora 2023” este un proiect internațional de referință pentru legătura românilor din diaspora cu societatea românească și va avea loc, în perioada 11 – 13 aprilie 2023, la Timișoara. Ard loc sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Organizatorul principal este Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara (UVT, UPT, UMF și USAMVB) – alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.

Prezentăm decarațiile celor patru rectori: rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UPT, Florin Drăgan, rectorul UMFT, Octavian Crețu și rectorul USV, Cosmin Alin Popescu.

Marilen Pirtea: “Ne dorim ca Timișoara să devina o emulație în tot ceea ce înseamnă cercetare științifică și inovare. Diaspora este o componenta foarte importantă a națiunii române. Peste 5 milioane de români trăiesc în alte tări. Sunt foarte mulți profesori și cercetători și oameni de afaceri de succes. Smart Diaspora a mai avut loc în 2008, 2010, 2012, la București, în 2016  la Timișoara, iar în 2023, va fi tot la Timișoara sub egida ATU, cu susținerea directă a premierului Nicolae Ciucă. Conferință este de o anvergură foarte mare. Ne așteptăm să vină la Timișoara 1200 de invitați români din diaspora. Costurile integrale ale invitaților vor fi suportate de conferință. Vor fi șapte paneluri de dezbateri pe diferite teme de cercetare. Fiecare panel va avea 4-7 workshop-uri care se vor desfășura în cele patru universitați, în funcție de tematică. Va fi un moment al emulației științifice și inovării. Va fi cea mai mare concentrație de inteligență și cercetare știintifică pe metru pătrat. Fiecare workshop va fi condus de trei coordonatori – unul din țară, unul din cele 4 universităti și unul din diaspora. Credem că această conferință va fi una excepțională. Dincolo de scopul în sine de a ne întâlni și schimba idei este un mijloc de a ne aduce mai aproape diaspora româneasca, oamenii voloroși să intre în echipe de cercetare în universitațile noastre, de a propune proiecte care să le desfășurăm împreună, de a intra în echipe de cercetare și de lega relații strânse cu institutele de cercetare unde activează românii și să vină membrii în diverse comisii. Există o listă de oportunități legislative care permit colaborarea cu cei din diaspora. Astfel vrem să valorificăm noile descoperiri ale științei și tehnicii pe care le avem la dispoziție. Ne dorim o Timișoară inovativă care să nu depindă de zonele unor lohni sau de un anumit tip de industrie, ne dorim să ridicăm nivelul de cunoaștere și de inovare. Această conferință este importantă pentru Timișoara în ansamblu și pentru România, nu doar pentru noi ca universități. Noi, ATU, cele patru universități, suntem la dispoziția Timișoarei în tot ceea ce facem”.

Prof.univ.dr. Cosmin Popescu: “Conferința Smart Diaspora 2023 este extrem de importantă pentru Timișoara și pentru cele patru universități, pentru Banat și chiar pentru România. ATU este o voce comună a celor patru universități, este o forță și se vede acest lucru. Smart Diaspora este unul dintre evenimentele majore a ceea ce înseamnă TM2023. Conferința reprezintă un mesaj puternic pentru anul capitală culturală europeană din partea universităților, prin reprezentarea internațională și ca număr de participanți. E un eveniment care trebuia să aibă loc, e un eveniment de suflet al românilor, fiindcă diaspora este România  cu toții știm acest lucru, o Românie elevată și educată. Prin această conferință începem să lucrăm la formarea brandului de țară. E și un eveniment de responsabilitate. Facem România cunoscută nu numai prin anumite minoritați sau comportamente. Românii din diaspora care vor veni aici sunt oameni ai cercetării și inovării, ai afacerilor, oameni ai viitorului extrem de educați. Un alt element al conferinței este internaționalizarea pe care dorim să o consolidăm. Noi că universitste am discutat la guvern și am și definit niște direcții în cadrul acestor paneluri. Noi vom dezbate aspectele legate de sol și apă. Vom veni cu zona de cercetare și sechestrare de carbon și vom veni în premieră cu o soluție ce privește certificatele de carbon, care sunt strâns legate de agricultură partea de sol și apă, exact ce se întâmplă în zona noastră de competență că universitate. Cred că vom avea parteneri de dialog foarte buni. Vom putea transmite această inovare și informare în zona internațională. Vom dezbate și ceea ce înseamnă siguranța alimentară. Aici vom avea două componente. Mă bucur foarte mult că Smart Diaspora se desfășoară la Timișoara. Cred că va fi evenimentul cu cel mai mare impact din agendă anului 2023. Va crește vizibilitatea acestui oraș extrem de frumos. Așa încercăm să construim ceea ce înseamnă brandul de țară, fiindcă aici suntem deficitari”.

Conf.univ.dr. Florin Drăgan: “Au fost două atu-uri pentru această conferință să se desfășoare la Timișoara. Unul este Alianța Timișoara Universitară. Avem cele mai bune legături la nivelul unui oraș din România. Al doilea atu este chiar domnul Marinel Pirtea, fiindcă din poziția din guvern a putut să ajute acest proiect să se desfășoare la Timișoara. E clar că ne bucurăm pentru asta. In 2016 a fost un eveniment foarte reușit când Smart Diaspora a avut loc la Timișoara. Acum deja avem experiență. Dincolo de workshopurile făcute de universitățile noastre, reprezentanții Asociației Timișoara Universitară vor fi prezenți la toate dezbaterile. Vom implica întreaga comunitate universitară. Aici ne simțim acasă și vom beneficia de asta”.

Octavian Crețu, rectorul UMFT. “Alianța Timișoara Universitară este o forță și cu această mare conferință vom demonstra asta. Noi am privit diaspora ca cel mai mare investitor în România, prin sumele de bani care au fost trimise acasă, în țară. Foarte mulți români cercetători și profesori universitari fac parte din diaspora și nu au relații cu România. Nu reușim să avem o linie de comunicare. Astfel vom reuși să identificăm aceste personalități multe de talie mondială. Cu siguranță sunt dornice să fie căutate. Avem cercetători mari atât în Statele Unite că și în alte țări occidentale, în domeniul medical care s-au bucurat enorm când i-am contactat să vină acasă și să ajute cu expertiza lor. Cred că e momentul ca România să urmeze un parcurs inteligent. Astăzi prin colaborarea cu diaspora să reușească să realizeze un lobby și un brand de țară, ca să se îmbunătățească imaginea la nivel internațional. Când nu ai un brand de țară foarte bine făcut, poți avea multe surprize neplăcute și diferite întârzieri în evoluția țării în ansamblu. Conferința va fi o concentrare a valorilor din diaspora, a  relației și colaborării profesionale. Ajutorul diasporei va fi foarte important pentru noi, pentru ridicarea actului educațional și a cercetării universitătilor noastre”.

Conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și cristalizarea unor relații strânse alături de cei ce ne reprezintă cu onoare țara în afara granițelor. Vor fi invitați la Timișoara, în perioada 11 – 13 aprilie 2023, peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară.

 

 

Comentarii

comentarii