Acasă Actualitate Societatea Drumuri Municipale – 50 de ani de existenţă

Societatea Drumuri Municipale – 50 de ani de existenţă

DISTRIBUIȚI

Cornel BotaÎn 1 iunie 1959, la Timişoara lua naştere Societatea Drumuri Municipale (SDM), infiinţată atunci ca şantier al municipalităţii. În 1959 s-a înfiinţat Şantierul de Drumuri al Municipiului Timişoara, ca unitate independentă, prin transformarea serviciului public de drumuri al Primăriei Timişoara, ce data dinainte de 1900. Destinaţia clară era de a construi drumuri pentru primărie. În 1990, devine regie autonomă, mai întâi bugetară, apoi economică, iar în 1998 se transformă în societate comercială. „Este o societate care de la început a fost a consiliului local. Consiliul Local Timişoara a fost întotdeauna, ca şi acum, acţionar majoritar. SDM s-a ocupat întotdeauna numai şi numai de drumuri”, spune Cornel Bota, cel care se află în fruntea societăţii de 15 ani, fiind angajat al SDM de mai bine de două decenii.
„Din 98,  de când s-a transformat în societate comercială, creşterea a fost substanţială.
De la circa 2,5 milioane de dolari cifră de afaceri în ’98, la 16 milioane de euro în 2008”, explică managerul societăţii, Cornel Bota, cel care consideră că cea mai mare realizare din anii în care s-a aflat la cârma SDM este echipa, alcătuită acum din aproximativ 280 de persoane.
„Cea mai mare realizare este colectivul pe care-l am.
O echipă extraordinar de bună, care lucrează împreună cu mine de aproape 10 ani şi sunt convins că nimic din ce am realizat, fără acest colectiv bun, nu s-ar fi putut”, explică managerul SDM.
90% din şoselele Timişoarei
Toate marile bulevarde ale Timişoarei poartă amprenta SDM, societatea care anul acesta împlineşte jumătate de veac luând parte la realizarea a 90% din şoselele urbei de pe Bega.
„În decursul anilor, şantierul de drumuri a construit cam toate marile bulevarde noi din Timişoara.
În 1964, se elabora primul plan de perspectivă în domeniul drumurilor şi s-a realizat primul studiu de circulaţie din România.
Ulterior, prin 1968 au început proiectele de amploare şi realizarea Timişoarei aşa cum o ştim şi astăzi.
În general, 90 la sută din aceste drumuri au fost realizate de Societatea Drumuri Municipale”.
În prezent, SDM nu mai este „firma de casă” a Primăriei Timişoara, doar 49% din lucrările executate de societate în 2008 reprezentând contracte cu Municipiul Timişoara. Fiind dublu agrementată, atât pentru România, cât şi pentru exteriorul ţării, în Comunitatea Europeană, societatea are în vedere unele colaborări peste hotare.
„Dispunem şi de un laborator de gradul 2, modern, prin care executăm lucrări şi pentru alţii.
Nu este un moft. Poate fi considerat chiar o sursă de venit”, mai spune Bota.
Simpozion şi concert aniversar
Aniversarea din 1 iunie va fi marcată în 4 şi 5 iunie, printr-o serie de evenimente, unele inedite. „În primul rând organizăm un Simpozion de Drumuri Urbane, care va avea loc în dimineaţa zilei de 5 iunie, în sala de conferinţe a sediului nostru de pe strada Iuliu Maniu.
În plus, în ziua anterioară, în 4 iunie, avem şansa deosebită, oferită de prietenul şi colegul meu Ion Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, să găzduim un concert inedit.
Filarmonica avea programat un concert simfonic şi, pentru că se dorea o locaţie deosebită, plăcându-le extraordinar curtea bazei noastre de producţie, concertul va avea loc aici.
Va fi o chestiune interesantă, cu puţin specific de constructori tot concertul”, spune Cornel Bota.
La simpozionul din acest an vor conferenţia mari profesori din ţară. Din 1998, SDM organizează, din doi în doi ani, singura Conferinţă Naţională de Drumuri Urbane din România.

Comentarii

comentarii