Acasă Actualitate Societatea Timişoara cere desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Societatea Timişoara cere desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

387
DISTRIBUIȚI

Societatea Timişoara, alături de Asociaţia Revoluţionarilor fără privilegii şi de Fundaţia Gheorghe Ursu, a iniţiat un demers către Parlamentul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, care îl are ca preşedinte pe Ion Iliescu şi ca director general pe Gelu Voican Voiculescu.

“Prin scrisoarea formulată de iniţiatori se arată că existenţa acestei entităţi nu are niciun temei şi că finanţarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată şi împovărătoare pentru întreaga societate. Un prim pas în sensul desfiinţării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care a fost respinsă ulterior de Parlament”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Societăţii Timişoara.

Potrivit sursei citate, la această solicitare s-au raliat mai multe organizaţii şi personalităţi ale vieţii publice din România.

În 24 septembrie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituţional, decizia CCR fiind definitivă.

În 9 octombrie, şeful statului a retrimis în Parlament legea pentru respingerea acestei ordonanţe de urgenţă. Iohannis argumenta că acest institut nu a reuşit să-şi dovedească utilitatea, ci “a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”.

Comentarii

comentarii