Acasă Actualitate Soluții la criza energetică, prezentate la Strasbourg de omul de afaceri timișorean...

Soluții la criza energetică, prezentate la Strasbourg de omul de afaceri timișorean Marius Cristescu

DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri timișorean Marius Cristescu a prezentat experților Comunității Europene o serie de soluții la criza energetică ce se adâncește și va crea probleme în această iarnă.

Propunerile lui Cristescu vizează situația sistemului energetic al României și privesc energia electric, gazul, energia geotermală și lemnele de foc. 

Primele soluții sunt pentru prosumatori – cei care dețin instalații de producere a energiei electrice, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Pentru prosumatori, se propune o legislație unitară pentru persoane fizice până la 20 kWh, fără autorizație de construcție și intrare în sistem în maxim zece zile.

Pentru persoanele juridice legislație unitară până la 0,99 MWh – când devine producător, să nu aibă nevoie de autorizație de construcție dacă este pe acoperiș sau pe teren în curs de construcție și intrare în sistem în maxim 30 zile.

Orice prosumator cu mai multe locații la același distribuitor poate să își transfere energia din sistem la oricare din locații (să se aplice până la 0,99Mwh).

Prosumatorii pe o clădire sau ansamblu industrial să poată să vândă consumatorilor din locație.

Orice proprietar de clădire rezidențială să poată vinde la chiriași curentul pe care îl produce.

Orice aviz al autorităților locale să fie în șapte zile pentru utilități (electricitate, gaz, apă).

Calitatea de prosumator să fie valabilă pentru producătorii din toate sursele regenerabile – solar, eolian, micro hidro central și biomasă.

Toți prosumatorii să nu aibă nevoie de aviz de mediu.

Posibilitatea includerii în bugetul 2023 ca primăriile, spitalele și școlile să instaleze panouri solare și să devină prosumatori.

Finanțarea în bugetul 2023 schimbarea tuturor becurilor din instituțiile publice ale Romaniei.

Plafonare pe consum nu pe categoria de intreprindere cu subcategorii de consum cu ramură economica.

Tarif orar pentru reducerea voluntară pe vârf de sarcină și campanile masivă de contorizare inteligentă și de conștientizare ca pe vârful de sarcină tariful e mai mare.

Tarif diferențiat pe weekend.

Soluții pentru gaz

Creșterea masivă a producției interne on shore ca singura soluție de echilibrare pentru iarna 2022 și 2023.

Legislație de simplificare a procedurilor de expropiere pentru traseul conductelor primare de gaz (de la sondă la rețeaua națională de distribuție Transgaz) și pentru traseul între producătorii mari de electricitate (peste 50 MWh) și rețele Transelectrica de distribuție (400, 200 și 110).

Depozitele de gaz – investiții urgente în modernizare tuturor depozitelor de pe teritoriul României prin care să se crească capacitatea de extracție pe o perioadă limitată când temperatura coboară sub minus 15 grade – săparea de sonde noi de extracție din zăcăminte și dotarea fiecărui depozit cu sisteme de pompare pentru a scoate din rezervoare subterane cantitățile de gaz rămase la presiuni inferioare față de presiunea conductelor Transgaz.

Crearea de noi depozite în fostele zăcăminte de gaz abandonate (transferarea de la ANRM și licitarea pentru construcția de noi capacități de stocare) și în minele de sare (prin transferarea lor de la Salrom).

Scoaterea urgentă la licitație de către ANRM a tuturor licențelor la care Petrom și Romgaz au renunțat în ultimii 30 de ani pentru că actualele prețuri justifică redeschiderea multora dintre ele.

Scoaterea de către ANRM pentru licențe de exploatare a tuturor rezervelor de cărbune omologate în vederea unei exploatări pentru o durată de minim cinci ani (în funcție și de normele europene).

Energie geotermală

Se propune utilizarea tuturor sondelor existente și concesionarea oricărui zăcământ care se justifică din punct de vedere economic și punerea la dispoziția investitorilor a hărților cu zăcăminte cu temperaturi și debite.

Lemne de foc

Marius Cristescu propune creșterea cotelor de tăiere de lemne de foc de la Romsilva și de la operatorii privați cu 2-3 milioane metri cubi și stimularea de stocuri de doi-trei ani de lemne de foc pentru oameni.

Comentarii

comentarii