Acasă Politica Sorin Frunzăverde: „Va trebui să reconstruim colaborarea cu liberalii”

Sorin Frunzăverde: „Va trebui să reconstruim colaborarea cu liberalii”

DISTRIBUIȚI

Prim-vicepreşedintele PDL a fost cel care a deschis cu discursul său conferinţa „Valorile creştin-democrate, Valorile Europei unite” Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedinte PDL, a fost cel care a deschis, la Timişoara, lucrările conferinţei „Valorile creştin-democrate, Valorile Europei unite”. „În acest moment, principalul atu al demonstraţiilor noastre că suntem un partid de centru-dreapta este exact guvernarea pe care Boc a făcut-o. Guvernarea Boc, indiferent cât de critici suntem la adresa ei, echilibrează din punct de vedere financiar România. Nepopulară, este clar. În 2005, cu acordul BPN, plecăm la Bruxelles şi acolo mă întâlnesc şi cu Martens. Am avut, în 2005, totala recunoaştere la Bruxelles că suntem un partid de centru-dreapta. Alternativa de centru-dreapta există oficial din 2005. Construcţia va trebui să obţină un număr rezonabil de voturi, la alegerile de anul viitor. Ceea ce nu este uşor”, a spus Sorin Frunzăverde.

„Niciodată, România nu a avut o construcţie de dreapta, aşa cum a fost Alianţa Dreptate şi Adevăr”

Frunzăverde a amintit de Alianţa DA – o alianţă formată din PD şi PNL. „Niciodată, România nu a avut o construcţie de dreapta, aşa cum a fost Alianţa Dreptate şi Adevăr. Atunci am ratat şi noi, şi liberalii, dar mai mult noi, pe de-o parte, menţinerea la guvernare şi să nu fim sacrificaţi în 2009. Construcţia aia pierdută a fost un moment politic ratat, unul care era de centru-dreapta. Eu cred că trebuie să fructificăm faptul că suntem de câţiva ani recunoscuţi în familia populară europeană. Acestei construcţii existente trebuie să-i adăugăm şi altă post-valoare. Mişcarea Populară putea să reprezinte o alternativă, una care să echilibreze spectrul politic. Trebuia să fie o alianţă de partide politice, ONG-uri, sindicate, persoane fizice. Suntem într-un impas cu Mişcarea Populară, dar eu cred că nu trebuie abandonată ideea. Această Mişcare Populară va trebui să stabilească foarte clar care-i relaţia noastră cu biserica. Am propus o mişcare populară ca şi structurare mult mai largă. Va trebui să ne gândim la ce parteneri avem în România”, a mai spus Frunzăverde.

„Noi nu am fost de acord ca PNŢCD să fie dat afară”

Democrat-liberalul a vorbit şi despre episodul PNŢCD – momentul când ţărăniştii s-au abţinut atunci când s-a discutat intrarea PDL în Partidul Popular European. Acum, PNŢCD a trecut pe lângă excludere. PDL nu a votat pentru ca ţărăniştii să fie excluşi din PPE… „PNŢCD este foarte bine că nu a fost exclus din PPE. Numai românii se ceartă în interiorul PPE. Am o amintire tristă din 9 noiembrie 2006, unde era o dezbatere în biroul politic de atunci – pe atunci erau 68 de reprezentanţi ai partidelor. Singurul reprezentant al partidelor de acolo care s-a opus intrării noastre în PPE a fost un distins reprezentant al partidului din România, foarte cunoscut în zonă. S-a abţinut. Noi nu am fost de acord ca PNŢCD să fie dat afară. Avem un grup puternic la Bruxelles. Dacă stăm să ne gândim, noi am intrat în PPE în 2005”, a mai spus prim-vicepreşedintele PDL la nivel naţional.

„O variantă de construit reală trebuie făcută cu liberalii, într-o construcţie în care să ne păstrăm identitatea”

Un alt punct forte pe care a apăsat Sorin Frunzăverde în expunerea sa s-a referit la reconstrucţia colaborării cu liberalii. „Va trebui să reconstruim colaborarea cu liberalii, este vital şi pentru noi, şi pentru ei. Va trebui să vedem cum, din punct de vedere politic, fructificăm această degringoladă din interiorul USL. Acum înseamnă mai mult decât oricând reconstruirea alianţei cu liberalii. E un univers de încredere de recâştigat. Sunt indivizi care fac apel la istoria faptelor noastre comune. O variantă de construit reală trebuie făcută cu liberalii, într-o construcţie în care să ne păstrăm identitatea”, a spus Frunzăverde. Organizată de către deputatul democrat-liberal Marius C. Dugulescu, în colaborare cu European Christian Political Foundation şi Asociaţia WorldTeach, conferinţa se bucură şi de participarea lui David Fieldsend, preşedinte al fundaţiei ECPF (European Chistian Political Foundation) şi manager al Fundaţiei Care For Europe; PhD. Sander Luitwieler – cercetător şi consilier ECPF (European Christian Political Foundation),  Teodor Paleologu, deputat şi vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, Sever Voinescu, deputat, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Partidului Democrat Liberal şi  Leo van Doesburg, reprezentant regional al ECPM pentru Europa de Est.

 

Comentarii

comentarii