Acasă Administraţie Sorin Grindeanu, către primarii din Timiș: ”Vă rog să accesați tot ceea...

Sorin Grindeanu, către primarii din Timiș: ”Vă rog să accesați tot ceea ce înseamnă fonduri europene”

DISTRIBUIȚI

grindeanu 07Premierul Sorin Grindeanu și viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-au întâlnit sâmbătă cu reprezentanții autorităților locale din județul Timiș, discuțiile vizând programele de finanțare destinate proiectelor locale de dezvoltare, programul de guvernare și prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru anul în curs.

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a făcut o prezentare a proiectelor pe care intenționează să le pună în practică începând din acest an. Printre acestea, construirea unei maternități și a unui nou spital de psihiatrie, dar și a unui centru pentru copiii cu dizabilități. Șeful CJ Timiș a promis și continuarea lucrărilor la așa-numitele centuri ocolitoare ale Timișoarei.

„În ceea ce privește modernizarea infrastructurii de transport rutier, lucrăm la documentația pentru finanțarea următoarelor obiective din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020: modernizarea DJ 693, modernizarea DJ 691, lărgirea la patru benzi a unor sectoare din centura Timișoara și legătura cu autostrada A1, modernizarea DJ 593 și modernizarea DJ 684, un drum care va deschide dezvoltarea turistică în zona de nord est a județului Timiș”, a mai declarat Călin Dobra.

„Sper ca toate proiectele pe care le-a propus Călin Dobra să le poate până în 2020, dar nu doar cu sprijinul guvernului, ci depunând proiecte europene, finanțări europene extrem de importante. Legat de Timiș, primarii, și văd foarte mulți în sală, indiferent de culoarea politică, au nevoie de o întâlnire tehnică legată de modul în care se va desfășura jurizarea. Această întâlnire tehnică va fi cu vicepremierul Sevil Shhaideh, cu secretarul de stat Adrian Gâdea, cu secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, și cred că aceasta este cea mai importantă parte. Vă rog să accesați tot ceea ce înseamnă fonduri europene, pentru că altfel nu are cum să ajungă tot ceea ce se cere a fi finanțat prin bugetul național. Tot ceea ce poate fi finanțat prin fonduri europene și s-a depus pe PNDL, aceea e varianta de finanțare. Nu vă așteptați la bugetul de stat”, a spus premierul Grindeanu

„Cele peste 8.000 de proiecte contabilizate până în prezent, depuse spre finanțare prin PNDL, etapa a doua, însumează peste 55 de miliarde de lei. Interesul pentru program este și rezultatul întâlnirilor din teritoriu pe care le-am avut în ultimele săptămâni. Obiectivul nostru a fost ca primarii să afle cât mai multe informații despre posibilitățile de finanțare a investițiilor publice pe care ei le au prevăzute în planurile locale de dezvoltare. Ne interesează să finanțăm, din fonduri guvernamentale sau europene, cât mai multe proiecte de calitate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

PNDL este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă. Obiectivele de investiţii eligibile în cadrul programului vizează lucrări de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru 12 categorii specifice, de la sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate și unităţi de învăţământ preuniversitar, unităţi sanitare, drumuri publice, până la obiective culturale sau sedii de instituții publice, platforme de gunoi, pieţe publice, baze sportive și infrastructură turistică dezvoltată de autorităţile publice locale.
A doua etapă a programului vizează finanțarea a 9.500 de obiective de investiții, pentru care sunt alocate 6,6 miliarde euro credite de angajament și 22,2 milioane euro credite bugetare. Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean. Discuțiile s-au referit și la viitoarele acțiuni ale ministerului din domeniul administrației publice, cu accent pe necesitatea participării structurilor asociative ale sectorului public local în etapele de elaborare a actelor normative inițiate la nivel guvernamental. Viceprim-ministrul Shhaideh a răspuns întrebărilor punctuale legate de posibilitatea de finanțare din fonduri europene a unor proiecte locale, indicând programele prin care respectivele investiții ar putea fi eligibile și condițiile generale de accesare a fondurilor. Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în județe, organizate în ultimele săptămâni, ca răspuns la invitația autorităților publice locale. Discuțiile au ca obiectiv să asigure o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, să intensifice dialogul și colaborarea între nivelurile central și local din sectorul public.

 

Comentarii

comentarii