Acasă Economic SOS, Agricultura! Fermierii cer elaborarea ghidului pentru starea de urgență Covid 19...

SOS, Agricultura! Fermierii cer elaborarea ghidului pentru starea de urgență Covid 19 dedicat agriculturii

DISTRIBUIȚI

În teribila criză provocată de COVID19, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (APAC) din România, din care fac parte cele mai importante patru organizații ale fermierilor, le solicită guvernanților declararea sectorului agro-alimentar ca domeniu strategic, de siguranță națională.

În subsidiar, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban și decidenților din ministere, Parlamentul României și europarlamentarilor români, APAC formulează o listă de 15 revendicări:

1.Culoar verde la nivel național, comunitar și extracomunitar cu semințe, îngrășăminte, pesticide, motorină, piese de schimb și alte materiale necesare desfășurării activității de producție agricole și alimentare (…) Stimularea aprovizionării cu produsele alimentare locale, pentru a preveni răspândirea virusului (…).
2.Găsirea de soluții în fermă pentru tratamentul semințelor. Extinderea autorizării de urgență a folosirii tratamentului semințelor cu neonicotinoide la cultura florii soarelui.
3.Flexibilizarea măsurilor de subvenționare a asigurărilor agricole din PNDR.
4.Primirea în regim de urgență a cererilor APIA în sistem online și eliberarea extrasului pentru a putea obține credite în vederea înființării și menținerii ciclului de producție agro-alimentară.
5.Plata integrală de către APIA, în regim de urgență, a sumelor restante aferente trimestrului 4 – 2019/accelerarea plății pentru trimestrul 1 -2020.
6.Asigurarea finanțării rapide a fermierilor prin rambursarea imediată a sumelor din TVA.
7.Debirocratizarea și simplificarea legislației. Exemplu: Modificarea în regim de urgență a Ordinului nr. 1171/2018, emis de Ministerul Mediului pentru a se reveni la valabilitatea autorizației de mediu pentru o perioadă de minimum 5 ani, fără a mai fi nevoie de viză anuală deoarece nu se modifică condițiile de fond ale autorizării. Din cauza acestui Ordin, există un blocaj și neclarități în teritoriu. Alt exemplu: modificarea art.43, alin.3 lit a din Legea Achizițiilor Publice astfel încât plafonul pentru produse și servicii achiziționate prin licitație simplă sa fie majorat la 400.000 – 500.000 lei, în loc de 100.000 lei.
8.Compensarea datoriilor agenților economici reprezentând taxe, impozite, contribuții față de bugetul statutului cu sumele reprezentând creanțe ale agenților economici față de stat (TVA, concedii medicale, alte sume de recuperat).
9.Bonificații (5-10%) pentru contribuabilii care își plătesc obligațiile în termen.
10.Urgentarea acordării de ajutoare de stat în baza art 107 (3) b din TFUE.
11.Urgentarea implementării INVEST EU pentru finanțarea proiectelor de importanță strategică europeană. România poate deveni principalul producător de soia și derivate din UE.
12.Limitarea răspândirii focarelor de pestă porcină africană – mai ales prin controlul asupra principalului vector de propagare, porcii mistreți.
13.Stimularea cooperativelor agricole să devină hub-uri locale.
14.Elaborarea urgentă a unui ghid pentru starea de urgență Covid 19 – DEDICAT agriculturii.
15.Informări regulate ale populației de către epidemiologi, institute de cercetare în domeniu prin care să se explice modul de propagare a virusului, modalități de prevenire, măsuri care trebuie luate, estimări privind durata și amploarea pandemiei pentru a calma și preveni haosul.

APAC este constituită de APPR, LAPAR, PRO AGRO și UNCSV -informează Profitul agricol.

Comentarii

comentarii