Acasă Actualitate SOS pacienții terminali din Timiș! Dr. Ștefan Curescu: ”Este nevoie urgentă de...

SOS pacienții terminali din Timiș! Dr. Ștefan Curescu: ”Este nevoie urgentă de o clinică de stat cu 100 de paturi!”

DISTRIBUIȚI

Una dintre problemele sistemului medical din Timiș care trebuie rezolvată cât mai repede este înființarea unei structuri specializate de stat care să preia bolnavii aflați în stadiul terminal al bolii, când medicii nu mai pot face nimic să îi salveze.

În acest moment, la 31 de ani de la revoluția din 1989, nu există o asemenea clinică de stat în Timișoara. Sunt numai trei private, dar cu puține paturi.

”În acest moment, în Timișoara, nu avem o structură de stat care să îi prea pe acești bolnavi terminali. Există trei entități private, dar întotdeauna apare problema prețurilor. Ei se plâng că e foarte costisitoare îngrijirea unui bolnav aflat în ultimul stadiu.

Există legea paliației, dar nu este nicio structură specializată de stat care să îi preia pe acești pacienți aflați în situație foarte gravă când nu se mai poate face nimic. 

Problema este și a prețurilor. Se calculează pentru îngrijirea unui pacient o perioade de 14 zile maxim, de 4 ori pe an. În total pot să îl ții pe un bolnav 56 de zile pe an, iar statul îți dă 300 lei.

E foarte puțin, fiindcă acești bolnavi aflați în ultimul stadiu au nevoie de multă cheltuială, multe medicamente mai ales împotriva durerii și pampers, iar la doi – trei bolnavi trebuie să pui o infirmieră, ca să poți funcționa cum trebuie.

Aici nu vorbim numai de pacienții bolnavi de cancer, ci de toți care se află în situația limită că nu mai e nimic de făcut din punct de vedere medical să îi salvezi”, atrage atenția dr. Ștefan Curescu, șeful clinicii de Oncologie din cadrul Spitalul Municipal Timișoara.

Există legea paliației, dar aceasta trebuie îmbunătățită, iar Timișul stă foarte prost în acest domeniu el paliație. Singura structură de stat pentru pacienții terminali se află la spitalul din Lugoj. Medicii de acolo au putut să facă asta. Au avut sprijin și de la primărie. Acolo au fost primiți inclusiv pacienții în ultimul stadiu din Timișoara.

De asemenea, o altă problemă pe care dr. Ștefan Curescu o semnalează este faptul că numărul medicilor oncologi este prea mic atât în Timiș, cât și în zona de vest.

În Timiș medicii oncologi sunt în continuare puțini. Trebuie să spunem că se mai deschide o secție privată de oncologie la Dumbrăvița ceea ce este foarte bine, fiindcă numărul pacienților în Timiș este mare și în creștere. E un investitor internațional.

Dr. Ștefan Curescu spune că, în Timiș, sunt 18 – 20 medici oncologi, dar ar trebui să fie în total 30, în Arad, sunt trei și ar trebui vreo 20. Oradea stă foarte bine cu funcționarea sistemului medical oncologic. Au avut miniștri care s-au ocupat de județ. Arădenii se mai duc și se tratează la Oradea. Județul Caraș Severin stă foarte prost în acest sens. Acolo sunt foarte puțini medici oncologi, numai doi, iar în Hunedoara vreo patru.

”Este nevoie de mulți medici oncologi fiindcă această maladie, cancerul, este în creștere, în dezvoltare, sunt tot mai mulți pacienți și au nevoie de îngrijire. În Timiș sunt mulți bolnavi, dar acuma în pandemie, totul a fost dat totul peste cap.

Oamenii nu au mai apelat la spitale din frică Covidului, iar procedurile de intrare în spital sunt dificile. Anul 2020 a fost un an atipic în acest domeniu. S-a înregistrat o scădere a numărului pacienților oncologi, dar nu este o situație reală.

Vorbim de o scădere de până la jumătate a numărului pacienților.

Este clar că numai Covid19 este de vină, fiindcă oamenii nu au mai apelat la spitale și au amânat controalele din cauză că spitalele au fost blocate, oamenilor le-a fost  frică de infectare cu SARS-COV2, iar procedurile de accesare a unităților sanitare au fost și sunt greoaie. Aceste cauze au determinat scădere a numărului pacienților oncologici în 2020”, atenționează dr. Curescu.  

În testele de COVID pe care le fac medicii pacienților care apelează la consultații, la intrarea în clinica de oncologie întotdeauna sunt găsiți câțiva pozitivi cu coronavirus. Dacă nu ar fi fost testați ar fi intrat în clinică și i-ar fi infectat și pe medici și pe pacienți. Datorită acestor măsuri foarte stricte luate, în clinică nu a existat nicio infectare colaterală.

Există și o veste bună. Chiar la clinica de oncologie de pe bv. Victor Babeș nr. 22 din Timișoara, în clădirea din față aflată în renovare, se va înființa o secție de îngrijiri paliative. Acolo vor fi 10 paturi.

”Deja am început renovarea clădirii. Structura pe care o vom face acolo cu sprijinul Primăriei Timișoara nu e așa de mare, dar va fi binevenită. Vor fi medici specializați pe domeniu, conform legii paliației.

E un pas important în această direcție, dar nu suficient. Oficial sunt peste 700.000 de oameni în Timiș. E nevoie mare de această structură de stat pentru bolnavii terminali, fiindcă nu îi poți îngriji acasă, familia nu știe cum să procedeze.

Nu va fi numai pentru bolnavii de cancer, ci pentru toate cazurile. Eu am făcut un calcul și ar fi nevoie de cel puțin 100 de paturi destinate pacienților terminali, raportat la numărul populației din județul Timiș”, a concluzionat dr. Ștefan Curescu, șeful Clincii de Oncologie Timișoara.

Comentarii

comentarii