Acasă Actualitate SOS spitalele din Timişoara!

SOS spitalele din Timişoara!

DISTRIBUIȚI

Spitalele din Timişoara cu peste 400 de paturi au intrat în alertă maximă, după ce, conform unui proiect de ordin al ministrului Sănătăţii, trebuie să disponibilizeze până la 50% din angajaţii TESA. Măsura este valabilă la nivel naţional, pentru toate unităţile sanitare, indiferent dacă sunt trecute sub autoritatea primăriilor sau nu. Mai grav, în unele spitale, cum este Spitalul Judeţean Timişoara, procentul poate ajunge până la 70%. Sindicatele susţin că noile măsuri sunt aberante şi pun în pericol sănătatea şi funcţionarea spitalelor.

“Nu ştiu ce mai pot să disponibilizeze”

“În unitatea noastră, ar trebui să rămână 18 persoane, cu tot cu comitetul director, care înseamnă 3 directori, aşadar 15 angajaţi TESA. În momentul actual, sunt 24, faţă de 15, cât o să trebuiasă să rămână. La medici şi asistente, nu cred că se pune problema, fiindcă personalul şi aşa este insuficient. Lipsesc 40 de asistente, în funcţie de normativ. Şi medicii sunt puţini. La Maternitatea Bega, e deficit şi mai mare de personal, mai ales la asistente medicale”, a declarat Olimpia Oprea, preşedintele sindicatului din cadrul Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu”. “Conform normării, la spitalul nostru, personalul medical – doctori şi asistente – este insuficient, iar la TESA, este omul şi postul. Mai grav, la mine în secţie, în loc de nouă infirmiere sunt trei. La ATI e la fel. Nu e normal. De la noi pleacă personalul să lucreze în spitalele din străinătate şi la cele private din Timişoara. Nu ştiu ce mai pot să disponibilizeze”, a spus Monica Pop, liderul sindicatului din cadrul Spitalului de Ptifiziologie şi Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara.
 
Vor 15% disponibilizări

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susţine că, în forma propusă, noile normativele riscă să perturbe grav funcţionarea unităţilor sanitare şi pun în pericol asigurarea sănătăţii, în condiţiile în care nu ţin cont de necesităţile concrete de personal ale acestor unităţi. „Solidaritatea Sanitară” a propus ca personalul TESA să fie direct proporţional atât cu numărul de paturi, cât şi cu gradul de complexitate a paturilor (formula fiind direct legată şi de numărul personalului din unitate). Din păcate, pentru aceasta, este nevoie de stabilirea indicelui de complexitate pentru fiecare tip de unitate sanitară. De asemenea, se doreşte scoaterea Comitetului Director din cadrul personalului TESA şi adăugarea unui interval suplimentar, respectiv 800-1.200 paturi şi peste 1.200 paturi. O altă propunere este identificarea unui alt indicator relevant pentru complexitatea paturilor, aplicabil la alte categorii de personal TESA. Federaţia TESA a propus reducerea cu 15% a normativului de personal în vigoare.

Comentarii

comentarii