Acasă Eveniment Soț și soție, confirmați cu botulism la Arad! Tratamentul, care nu există...

Soț și soție, confirmați cu botulism la Arad! Tratamentul, care nu există în România, a fost adus din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism! În România nu există, însă, ser antibotulinic, iar medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) au reuşit să găsească tratament în Republica Moldova.

Un bărbat s-a prezentat sâmbătă în stare gravă la spital, fiind diagnosticat cu botulism. Ulterior, şi soţia acestuia a primit acelaşi diagnostic.

Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al spitalului Arad a luat legătura cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP) şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) pentru a putea salva vieţa celor doi soți.

“Ieri, a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II! Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi”, a declarat Lenuţa Timiş, director medical Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad.

Potrivit directorului medical, pacienţilor le este administrat serul antibotulinic şi vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II.

Botulismul este o boală rară, este extrem de gravă,  provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinica. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rana deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.

În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar moarte.

Comentarii

comentarii