Acasă Actualitate Spălarea străzilor din Timișoara se realizează ”pe alese”, și fără ca primăria...

Spălarea străzilor din Timișoara se realizează ”pe alese”, și fără ca primăria să plătească facturile

DISTRIBUIȚI

Odată cu răspândirea epidemiei de coronavirus, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunța că vor începe acțiunile de spălare cu soluții pe bază de clor a străzilor din oraș. Cu câteva săptămâni înainte de acest anunț, Primăria deja organiza alte acțiuni de igienizare a străzilor. Din câte se pare, din ce spun cetățenii, doar pe străzile anunțate în această acțiune se spală și cu soluțiile pe bază de compuși cu clor, neexistând altele.

Surse din Primăria Timișoara vorbesc însă de nemulțumirea firmelor față de organizarea spălării. Primăria comanda, spălarea se face, dar nu se plătesc serviciile efectuate.

Pe lângă acestea, conform postărilor de pe Facebook ale lui Robu, alte astfel de acțiuni au mai avut loc în parcurile din oraș și în piața volantă din apropierea Stadionului Dan Păltinișanu. „Desigur că nu pot fi spălate DEODATĂ toate străzile. Desigur că nu pot fi dezinfectate DEODATĂ toate locurile de joacă. Dar vă asigur că tot ce trebuie făcut se face cu capacitatea maximă pe care o avem”, scria edilul pe Facebook, duminica trecută, pe 15 martie.

La începutul acestei săptămâni, city-managerul Timișoarei, Robert Kristof, nici nu știa despre faptul că astfel de acțiuni au loc. Între timp, din câte se pare, acesta a fost și prezent miercuri la acțiunea de lângă stadion. De asemenea, surse din Primăria Timișoara și-au exprimat revolta față de organizarea spălării, pentru că acest servicii nu se plătesc.

În privința soluțiilor cu care se spală străzile, exista problema concentrației de compuși cu clor care se regăsește în acestea. În cantități mari, au spus chimiștii, clorul devine periculos pentru sănătate, reacționând cu benzenul scos pe tobele de eșapament ale mașinilor.

La începutul săptămânii, un cetățean ne-a trimis următorul: „Se știe că clorinarea apei potabile conduce la formarea compușilor organoclorurați cu efect cancerigen puternic. Compușii ăia nu se distrug ușor, sunt ca pesticidele (…) După aia ne întrebam de ce crește brusc incidența cancerului. Că am dat o luna de zile cu clor activ pe străzi si ăla a reacționat cu compușii pe bază de benzen ieșiți din tobele de eșapament”.

În legătură cu această situație, DSP Timiș a lămurit: ”Vă comunicăm că această operațiune se va face cu substanțe clorigene încadrate în clasa TP 2 de biocide cu efect VIRUCID. Produsele se vor folosi în conformitate cu fișa tehnică a acestora, emisă de producător, respectând concentrația și modul de utilizare pentru fiecare substanță, conform cu Avizul Bio, emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Activitatea de dezinfecție se va efectua de către operatorii economici autorizați pentru această activitate”.

În conferința de presă din 17 martie, primarul Nicolae Robu, la întrebarea noastră referitoare la acest aspect, a spus aproximativ același lucru, că aceste substanțe nu sunt alese de Primărie, ele fiind folosite și alte locuri, fiind în conformitate cu legislația. Totuși, din cauza lipsei de dezinfectant, acesta a spus: „Importantă este spălarea în sine(…). Noi nu avem potențialul să facem așa cum fac alții. Nu e cazul ca la noi să se întâmple ceva negativ, mai ales că vom merge, pe viitor, pe spălare cu apă, pentru că dezinfectanții, după cum știm, sunt foarte greu de găsit”.

În ultimele zile, timișorenii s-au plâns pe Facebook tocmai de faptul că spălarea se realizează numai cu apă, dar și că acesta se realizează foarte sumar, și asta dacă se realizează. În fotografiile postate de aceștia pe diferite profiluri sau grupuri de Facebook, se vede ce însemnă, de fapt, „spălarea” în vocabularul Primăriei: „jet anemic, doar pe mijlocul drumului”, după cum spune cea care a postat fotografia.

Alt cetățean a postat cu fotografie cu o autoutilitară de curățenie care se alimentează de la un hidrant, pe strada Grigore Alexandrescu. „Nu am văzut să adauge șoferul ceva lichid (dezinfectant), la fel și colegii lui cu mașini mai mici care au și perii”, a scris acesta. „Dezinfectantul apare doar pe factură”, i-a răspuns alt timișorean.

Comentarii

comentarii