După ce a fost prezentă la ediția din acest an a Romanian Design Week, expoziția „Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo” / „Designer(ele) (Re)proiectând lumea” va fi expusă luna aceasta la Timișoara, timp de o lună, cu acces gratuit, la HEI – House of European Institutes, Bastion 1.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 7 iunie, de la ora 19.30, în prezența reprezentanților institutelor culturale europene din România și a echipei curatoriale HEI.
Este vorba de Julien Chiappone-Lucchesi, consilier de cooperare și acțiune culturală și director general al Institutului Francez din România, Andrew Glass, directorul British Council România, Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București, Mona Isabela Petzek, directoarea Centrului Cultural German din Timișoara, Alexandra Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte, alături de echipa curatorială HEI formată din Tamina Bojoancă (British Council România), Cristiana Tăutu (Fundația 9) și Paweł Rutkowski (Institutul Polonez din București).
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 21 iulie, timișorenii putându-se bucura și de două tururi ghidate conduse de Gloria Ruiz, curatoarea proiectului, ambele, pe data de 8 iunie: de la ora 16:00 – Tur ghidat în limba spaniolă cu traducere în limba română și de la ora 19.00 – Tur ghidat în limba engleză.
„Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo” / „Designer(ele) (Re)proiectând lumea” reprezintă o selecție de douăsprezece creatoare spaniole deosebit de relevante în cadrul scenei spaniole de design contemporan, în toate domeniile (design de produs, textil, grafică): Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania. Expoziția este curatoriată de Gloria Ruiz.
Gloria Ruiz este astăzi una dintre cele mai importante curatoare spaniole ale momentului. Licențiată în filologie clasică la Universitatea Autonomă din Madrid și în istoria artei la Sorbona-Universitatea Paris I, Gloria Ruiz a absolvit la Sorbona și un masterat specializat în teoria imaginii și studii de curatoriat.
De peste cincisprezece ani implementează proiecte de artă și design în colaborare cu instituții publice și private, cum ar fi: Colecția SOLO, Ministerul Culturii, Institutul Cervantes, Muzeul Național Centrul de Artă Reina Sofía, AC/E, Muzeul Național de Arte Decorative, Muzeul Palatulului de Arte Decorative din Mexic, Medialab Prado, Centrul Cultural Conde Duque, Casa Árabe, Muzeul Costumelor de Scenă din Franța, Point Ephémère, Casa Encendida, Biblioteca Națională a Franței, Fernán Gómez, Centrul Cultural La Villa, Muzeul anilor ´30 Boulogne-Billancourt, Muzeul de Artă Modernă din Paris și Festivalul de Film de la Cannes.
Timp de opt ani, a fost manager al festivalul internațional Brief din Madrid, festival dedicat designului și creativității. În prezent, este manager de proiect și cofondatoare a FIDO, o platformă multidisciplinară specializată în industria vizuală, ce are ca scop sprijinirea femeilor din domeniul designului, precum și combaterea inegalității de șanse în carieră.
Prezența expoziției „Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo” / „Designer(ele) (Re)proiectând lumea” este posibilă datorită Institutului Cervantes & al platformei FIDO (Feminism in Design Office).
Program de vizitare al expoziției în Timișoara: miercuri-vineri: 16.00-20.00
sâmbătă-duminică: 14.00-20.00. luni-marți: închis.
Proiectul HEI – House of European Institutes face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul
de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.