Acasă Actualitate Specialişti din întreaga lume critică, la Timişoara, indiferenţa românilor

Specialişti din întreaga lume critică, la Timişoara, indiferenţa românilor

DISTRIBUIȚI

Autismul „vindecat” miraculos în România, la 18 ani…

Specialişti din toată lumea dezbat, la Timişoara, situaţia adulţilor cu autism din România. Peste 150 de experţi din ţară şi din străinătate au participat luni, la Hotel Timişoara, la prima zi a conferinţei internaţionale „E timpul schimbării – Autismul şi incluziunea socială”. Evenimentul de la Timişoara, organizat de Fundaţia „Pentru Voi” şi Federaţia Internaţională SOFT continuă şi marţi la Timişoara. Situaţia în care ajung autiştii care au împlinit 18 ani, în România, depăşeşte orice imaginaţie. Pur şi simplu, sistemul medical şi cel comunitar îşi ia mâna de pe aceşti pacienţi.

Se vindecă miraculos… la 18 ani

Conferinţa internaţională acordă o atenţie specială României, unde serviciile comunitare de sprijin pentru persoanele adulte cu autism sunt, practic, inexistente. „Odată ce au împlinit vârsta de 18 ani, tinerii adulţi cu autism îşi „pierd” diagnosticul. În aceste condiţii, drepturile lor, garantate de recent adoptata Convenţie ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, nu sunt respectate, ceea ce conduce la excluziunea socială a lor şi a familiilor lor”, spune Laila Onu, directorul general al Fundaţiei „Pentru voi. Evenimentul este finanţat de Uniunea Europeană, prin programul PHARE 2006 – Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală şi dezinstituţionalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală şi Federaţia Internaţională SOFT.

Problemă de interes naţional în SUA, ocolită sfidător în România

În timp ce Preşedinţia Statelor Unite ale Americii a nominalizat ca priorităţi în domeniul sănătăţii publice cancerul, bolile de inimă şi autismul, în România, familiile persoanelor adulte cu autism îşi duc singure povara, ignorate de autorităţi. Nu există statistici oficiale cu privire la numărul persoanelor cu autism şi nici nu există servicii specializate pentru adulţii cu autism. Mai mult, doar 300 de adulţi cu dizabilităţi mentale, adică 0,33 % din numărul total, beneficază de un centru de zi în România. „E timpul schimbării şi în România! Adulţii cu autism au nevoie de sprijin, de-a lungul întregii vieţi, în diferite domenii: locuire, angajare în muncă asistată şi oportunităţi de angajare, acces la educaţie permanentă şi servicii sociale. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că au obligaţia de a asigura respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor, inclusiv a adulţilor cu autism”, mai spune Laila Onu.

Comentarii

comentarii