Acas─â Politica Spionul nu este spion

Spionul nu este spion

317
DISTRIBUIȚI

Invoc├ónd solidaritatea cu statele NATO, Guvernul Rom├óniei a inventat un spion al Federa╚Ťiei Ruse. Pe care, ├«n 26 aprilie, l-a declarat persona non grata. Adjunctul ata╚Öatului militar din Bucure╚Öti a fost ├«mpachetat ╚Öi trimis la Moscova. Iar acum nu ne r─âm├óne dec├ót s─â a╚Ötept─âm. Vladimir Putin e la mutare. C├ó╚Ťi spioni rom├óni va ├«mpachea la r├óndul s─âu? ╚śi de unde p├ón─â unde afirma╚Ťia din titlu? De ce spionul nu este spion?

Alexey Grishaev, adjunctul ata╚Öatului militar al Federa╚Ťiei Ruse la Bucure╚Öti a fost declarat persona non grata ╚Öi expulzat din Rom├ónia f─âr─â ca, a╚Öa cum pe bun─â drepate observ─â jurnalistul de investiga╚Ťii Bogdan Tiberiu Iacob, autorit─â╚Ťile de la Bucure╚Öti s─â-l fi acuzat de vreo fapt─â penal─â ╚Öi cu at├ót mai pu╚Ťin de fapte de spionaj. A fost expulzat ╚Öi gata. F─âr─â nicio explica╚Ťie oficial─â. Doar presa este cea care a tras concluzia c─â adjunctul ata╚Öatului militar ar fi f─âcut acte de spionaj pe teritoriul Rom├óniei. ├Äntruc├ót nu-i suspectez pe ziari╚Ötii respectivi de at├ót de mult─â imagina╚Ťie, ╚Öi nici nu cred c─â imagina╚Ťia acestora a func╚Ťionat identic ╚Öi simultan, nu-mi r─âm├óne dec├ót s─â trag o concluzie logic─â. ╚śi anume c─â li s-a indus aceast─â informa╚Ťie, cu certitudine fals─â, de c─âtre centrele discrete sau secrete de manipulare a presei. A unei anumite prese. ╚śi destul de mul╚Ťi jurnalisti au mu╚Öcat, ├«n mod con╚Ötient sau incon╚Ötient, momeala. Momeala cum c─â Alexey Grishaev ar fi fost spion. ╚śi c─â a fi fost documentat ├«n acest sens de c─âtre serviciul secret al Armatei ÔÇô DGIA. Ar fi de-a dreptul halucinant s─â se ├«nt├ómple a╚Öa cum a fost prezentat incidentul ├«n presa noastr─â.

Am toate motivele s─â presupun c─â pe teritoriul statelor NATO se desf─â╚Öoar─â opera╚Ťiuni de spionaj. Am la fel de multe motive s─â cred, ├«n baza cuno╚Ötin╚Ťelor mele din istorie, c─â o parte important─â din aceste opera╚Ťiuni de spionaj ├«i revine structurilor militare ├«n spatele c─ârora se ascunde serviciul de informa╚Ťii al Moscovei. ╚śi, ├«n fine, ├«mi pot imagina c─â lucreaz─â ├«ntr-o m─âsur─â mai mic─â sau mai mare ╚Öi contrainforma╚Ťiile din statele ╚Ťint─â. Astfel ├«nc├ót, din c├ónd ├«n c├ónd, sunt documenta╚Ťi spioni cu care statul gazd─â procedeaz─â cum vrea, dar ├«ntotdeauna ├«n conformitate cu reglement─ârile interna╚Ťionale. Un spion documentat pe teritoriul unui stat NATO poate fi l─âsat ├«n continuare ├«n durerea lui, dar ├«ndopat cu fel de fel de informa╚Ťii false. ╚śi ├«ntors astfel, f─âr─â ca el s─â ╚Ötie, ca un bumerang ├«mpotriva centralei ruse╚Öti. Sau poate fi momit, cump─ârat, cu bani sau prin ╚Öantaj, ╚Öi transformat ├«n agent dublu. Tot ├«n scopul intoxic─ârii centralei din Moscova. ├Än al treilea r├ónd, el poate fi prins ├«n flagrant, f─âcut pachet ╚Öi trimis la Moscova f─âr─â niciun tam-tam, ├«n scopul ca ╚Öi Moscova s─â procedeze la fel cu un spion al statului ╚Ťint─â depistat pe teritoriul Federa╚Ťiei Ruse. ├Än ce scenariu ne afl─âm?

Nu ne afl─âm ├«n prezen╚Ťa niciunuia dintre scenariile de mai sus. Ci ├«n prezen╚Ťa unui scenariu pe c├ót de absurd, pe at├ót de grotesc. E clar c─â primele dou─â ipoteze cad, de vreme ce autorit─â╚Ťile de la Bucure╚Öti au f─âcut public numele persoanei vizate de la Ambasada Federa╚Ťiei Ruse la Bucure╚Öti ╚Öi au decis declararea acesteia drept persona non grata ╚Öi trimiterea ei la Moscova. Prin urmare, am putea presupune c─â ne afl─âm ├«n ultimul scenariu. C─â serviciul secret al Armatei ar fi prins un spion, dar, din elegan╚Ť─â, l-ar fi expediat la Moscova, f─âr─â a acuza vreo fapt─â de spionaj, dar furniz├ónd opiniei publice numele s─âu. St─â ├«n picioare aceast─â ipotez─â?

Nici ipoteza de mai sus nu rezist─â. Din simplul motiv c─â este greu, dac─â nu care cumva chiar imposibil de conceput ca, ├«ntr-un interval at├ót de scurt, aproape simultan, mai multe state NATO s─â fi descoperit spioni ru╚Öi pe teritoriul lor. Este o coinciden╚Ť─â imposibil─â. Dar care poate fi pus─â ├«n rela╚Ťie cu recenta confruntare dintre Ucraina ╚Öi Federa╚Ťia Rus─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care statele NATO ╚Öi UE s-au solidarizat cu Kievul. ╚śi vor cumva s─â pedepseasc─â Moscova. S─â-i dea lui Putin peste degete. ├Äntr-o traducere accesibil─â tuturor a acestor gesturi extreme ├«n plan diplomatic, putem spune c─â unul dintre instrumentele prin care un stat poate pedepsi alt stat sau ├«l poate aten╚Ťiona sever este expulzarea unuia sau mai multora dintre diploma╚Ťii s─âi. Aceast─â decizie, conform normelor interna╚Ťionale, nu trebuie explicat─â ├«n niciun fel. Un diplomat poate fi expuzat f─âr─â niciun motiv care ├«l vizeaz─â pe acesta. De altfel, acesta este mecanismul prin care a fost expulzat ╚Öi acest diplomat rus. ├Än aceste condi╚Ťii, pare de ne├«n╚Ťeles de ce totu╚Öi presei i-a fost inoculat─â ideea c─â acesta ar fi s─âv├ór╚Öit fapte de spionaj pe teritoriul Rom├óniei. Care a fost interesul? Cine are de c├ó╚Ötigat? ╚śi-a ar─âtat oare Rom├ónia astfel solidaritatea fa╚Ť─â de celelalte state NATO? Afirma╚Ťiile cum c─â a╚Öa stau lucrurile sunt false. Dac─â toate statele NATO ar fi luat decizia de a-i da lui Putin peste degete, expulz├óndu-i diploma╚Ťii, a╚Ö mai ├«n╚Ťelege de ce ╚Öi Rom├ónia a procedat la fel. Numai c─â nu este vorba de toate statele NATO. Ci doar de c├óteva. Celelalte s-au ab╚Ťinut de la un asemenea gest. Noi ├«ns─â ne-am asumat riscul. S─â spunem c─â suntem mai coco╚Öi. S─â spunem c─â am procedat astfel, ╚Ötiind foarte bine c─â ├«n zilele urm─âtoare Putin, la r├óndul s─âu, va ├«mpacheta unul sau mai mul╚Ťi diploma╚Ťi rom├óni de la Moscova, pe care ni-i va trimite acas─â. Dar dac─â a╚Öa stau lucrurile, dac─â ne-am asumat ├«n mod deliberat acest cost, ce rost avea intoxicarea presei? Dac─â asist─âm doar la ni╚Öte sanc╚Ťiuni politice, f─âr─â leg─âtur─â cu vreo activitate de spionaj a diplomatului rus, atunci din nou ├«ntreb cum se face c─â presei i-a fost inoculat acest scenariu neconfirmat de nicio autoritate a statului rom├ón?

Ei bine, la ├«ntreb─ârile de mai sus nu pot r─âspunde dec├ót ├«ntr-un singur fel. Cu c├óteva zile ├«n urm─â, Klaus Iohannis s-a dat pe ghea╚Ť─â. Atunci c├ónd a afirmat c─â este unul dintre cei mai informa╚Ťi lideri ai statelor NATO asupra situa╚Ťiei din Est. At├ót de bine informat, ├«nc├ót la r├óndul s─âu ├«╚Öi informeaz─â omologii. O zi mai t├órziu s-a dovedit c─â habar nu are pe ce lume se afl─â. Habar nu avea c─â Putin d─âduse dispozi╚Ťie ca trupele de la frontiera cu Ucraina, cele mai numeroase trupe de la cel de-al Doilea R─âzboi Mondial ├«ncoace, s─â se ├«ntoarc─â ├«n caz─ârmi. Tocmai fiindc─â habar nu avea de aceast─â informa╚Ťie extrem de important─â, Iohannis a apucat s─â trag─â ├«n gol un semnal de alarm─â ├«n fa╚Ťa mini╚Ötrilor de Externe ai unor state din zon─â, invita╚Ťi la Bucure╚Öti, ╚Öi s─â planifice o ╚Öedin╚Ť─â CSAT pe aceast─â tem─â.

Expulzarea diplomatului rus survine dup─â. Are proprietatea de a acredita ideea c─â Rom├ónia nu doarme pe ea ├«ns─â╚Öi. C─â Rom├ónia este vigilent─â. ╚śi c─â Rom├ónia ar fi fost supus─â unei agresiuni de tipul spionajului militar. At├óta doar c─â agresiunea ├«n sine nu a fost documentat─â ╚Öi, prin urmare, nu poate fi dovedit─â. A╚Öa c─â a fost nevoie de un substitut de dovezi. Acesta a fost furnizat de presa de serviciu. ╚śi a mai urm─ârit Klaus Iohannis ceva.

Pre╚Öedintele Rom├óniei a ├«ncercat s─â mai ├«mpu╚Öte un iepure. S─â demonstreze astfel vigilen╚Ťa ╚Öi fermitatea serviciului de informa╚Ťii al Armatei. Care se afl─â ├«n epicentrul unui scandal c├ót casa, dup─â ce generalul Iulian Gherghe a fost arestat, este anchetat ╚Öi a recunoscut c─â a inventat spioni ╚Öi informa╚Ťii, pe care i-a pl─âtit ╚Öi le-a pl─âtit ├«n fals, pentru a sifona ├«n folos propriu banii Ministerului Ap─âr─ârii. ╚śi a mai recunoscut c─â opera╚Ťiunea documentat─â de procuroriii mlilitari nu este singura de acest fel. C─â serviciul secret condus de generalul Marian H─âp─âu fur─â bani pe rupte. ╚śi c─â o parte dintre ace╚Ötia se transform─â ├«n mit─â pentru politicieni. Sub forma unor cadouri, cum este splendidul costum de schi al lui Klaus Iohannis. Acest uria╚Ö scandal ├«n derulare trebuia acoperit cumva. La pachet cu revela╚Ťa c─â, de fapt, Klaus Iohannis, c├ónd spunea c─â era informat, era complet pe dinafar─â ├«n raport cu opera╚Ťiile Armatei Ruse. ╚śi, ├«n mare vitez─â, ├«n scopul de a ascunde ├«n ochii opiniei publice aceast─â bomb─â cu ceas din Ministerul Ap─âr─ârii, condus de unul dintre proteja╚Ťii lui Iohannis, Nicolae Ciuc─â, a fost inventat a╚Öa-numitul caz al spionului rus. Spionul nu era spion.

Comentarii

comentarii