Acasă Actualitate Spitalele din Timiş şi Programul Naţional de Oncologie

Spitalele din Timiş şi Programul Naţional de Oncologie

371
DISTRIBUIȚI

Până la data de 11 aprilie, managerii unităţilor sanitare din Timiş şi Timişoara aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii trebuie să prezinte soluţiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente oncologice injectabile, în funcţie de numărul pacienţilor aflaţi în tratament. Aceleaşi măsuri trebuie să ia şi Primăria Timişoara şi celelalte primării din judeţ, în cazul unităţilor pe care le coordonează. Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică din întreaga ţară să verifice modul în care sunt asigurate medicamentele oncologice injectabile, la nivelul unităţilor sanitare din Programul naţional, indiferent dacă acestea se află în reţeaua Ministerului Sănătății sau cea a autorităţilor locale. Situaţia este gravă fiindcă managerii unităţilor sanitare prin care se derulează Programul naţional de oncologie nu au demarat la timp licitaţiile privind achiziţia medicamentelor oncologice injectabile, deşi cunoaşteau încă de la sfârşitul anului trecut faptul că aceste medicamente se vor elibera în circuit închis, prin farmaciile spitalelor, de aceea Ministerul Sănătății ameninţă cu măsuri dintre cele mai dure.

Reamintim că, în conformitate cu HG 1388/28 din decembrie 2010 şi Ordinul ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS nr. 1581/1110/2011, începând cu data de 1 aprilie 2011, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice incluşi în Programul naţional de oncologie se eliberează: a) prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală; b) prin farmaciile cu circuit închis din structura unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare parenterală.

Anul acesta, bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de oncologie este de 751.996 mii lei. Programul naţional se desfăşoară prin 90 unităţi sanitare aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate. În cadrul acestuia, aproximativ 98.000 de bolnavi cu afecţiuni oncologice primesc tratament gratuit.

Comentarii

comentarii