Acasă Actualitate Spitalele sunt pregătite să facă faţă gripei porcine, în Timiş

Spitalele sunt pregătite să facă faţă gripei porcine, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Cum vom face faţă gripei, în caz de pandemie?
Horia Vermeşan (foto), directorul DSP Timiş, a declarat căe mai bine să fie evitată.
Horia Vermesan“Cum reacţionăm în cazul apariţiei noului virus gripal pe teritoriul ţării noastre şi ce măsuri trebuie luate în momentul apariţiei?”, a fost tema vidoeconferinţei, organizată, vineri, 8 mai, de către Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii Prefecturii Timiş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, dar şi cu reprezentanţii prefecturilor şi DSP din întreaga ţară. Dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a cerut organizarea acestei videoconferinţe, pentru o discuţie pe marginile măsurilor de prevenire, supraveghere şi control al virusului gripal A (H1N1). Horia Vermeşan, directorul DSP Timiş, a declarat că autorităţile medicale din judeţul Timiş sunt pregătite să facă faţă unei eventuale epidemii sau pandemii de gripă porcină, dar speră şi e mai bine să fie evitată.

Niciun caz de gripă porcină

„În prezent, în România nu există nici un caz de îmbolnăvire şi nici măcar o suspiciune a virusului gripal”, a spus Ion Bazac.
La videoconferinţă s-a discutat despre stabilirea comitetelor de coordonare la nivel central, regional şi judeţean; stabilirea echipelor de management al eventualelor cazuri de îmbolnăvire, la nivelul spitalelor de boli infecţioase şi instituirea serviciului de permanenţă în cadrul reţelei de epidemiologie, la toate nivelurile – central, regional şi judeţean.
De asemenea, pentru prevenire trebuie să funcţioneze bine avertizarea sistemului naţional de sănătate publică pentru identificarea, din timp, a posibilelor cazuri de gripa umană cu noua tulpină de virus A/H1N1 şi avertizarea sistemului naţional de sănătate publică asupra măsurilor profilactice aplicabile şi paşii necesari detecţiei, tratamentului şi îngrijirilor pentru eventualele cazuri înregistrate, dar şi intensificarea supravegherii îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Pentru managementul cazurilor este nevoie de delimitarea ariilor de primire a pacienţilor cu infecţii potenţiale cu virus gripal nou şi finalizarea procedurii de abordare a primelor cazuri suspecte de îmbolnăvire şi distribuţia către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare a medicamentelor antivirale necesare pentru tratamentul eventualelor cazuri.

România s-a aliniat ţărilor UE, privind prevenirea gripei
Bazac a discutat despre  Strategia de Comunicare şi Informare a populaţiei privind gripa cu noua tulpină, precum şi grupul de comunicatori desemnaţi oficial să exprime punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii.
Timişorenii vor fi informaţi printr-o scrisoare despre ceea ce înseamnă gripa în general, gripa cu noua tulpină de virus, precum şi despre măsurile pe care trebuie să le ia fiecare persoană pentru prevenirea îmbolnăvirii.
În acest fel, şi România s-a aliniat măsurilor implementate de celalte state ale Uniunii Europene.
„Puterea de răspuns a României, în cazul declanşării unei pandemii, depinde în mare măsură atat de sistemul sanitar, cât şi de capacitatea de reacţie a fiecărei instituţii din sistemele public şi privat. Iar în acest context o mare responsabilitate revine direcţiilor de sănătate publică”, a spus Bazac.

Comentarii

comentarii