Acasă Actualitate Spitalele timişene nu stau bine la apărarea împotriva incendiilor

Spitalele timişene nu stau bine la apărarea împotriva incendiilor

DISTRIBUIȚI

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti este o adevărată dramă care a lăsat familii îndoliate şi multe semne de întrebare legate de securitatea bolnavilor în spitale în cazul unui eventual incendiu. În urma acestui incendiu devastator mai ales în familiile şi sufletele oamenilor s-au pornit tot felul de controale în unităţile spitaliceşti pentru a vedea dacă pot face faţă aşa cum trebuie unui eventual incendiu. În Timiş verificările în spitale au avut loc între 24 şi 31 august. S-a realizat o comisie mixtă de verificare a unităţilor sanitare. Numărul total de obiective controlate este de 16 – este vorba de unităţile sanitare cu paturi.

„Starea acestor unităţi sanitare nu este foarte gravă”

„208 deficienţe au fost constatate din care 18 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Numărul sancţiunilor principale aplicate a fost de 17. La toate  cele 16 unităţi sanitare factorii de conducere au fost prezenţi, ne-au acordat tot sprijinul. Concluzia generală pentru judeţul Timiş – starea acestor unităţi sanitare nu este foarte gravă.  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISUB) s-a axat pe 3 categorii de deficienţe – de nivel organizatoric, tehnic şi constructiv”, a precizat căpitan Lucian Mihoc de la ISUB. În ceea ce priveşte deficienţele de organizare s-a constatat lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unele unităţi sanitare – o mansardă pentru care nu a fost solicitată din partea ISUB autorizaţia de securitate la incendiu şi alte inadvertenţe.

Uşi de PVC ce nu sunt rezistente la foc

Un alt lucru de care s-a lovit respectiva comisie este faptul că la nivelul unor unităţi sanitare nu a fost angajată o persoană de specialitate PSI. Angajarea acestei persoane este un lucru obligatoriu. Din cele 16 unităţi sanitare 13 aveau angajată această persoană sau contract cu o firmă specializată. Există obligativitatea instruirii tuturor angajaţilor pe linia PSI. Nereguli tehnice – lipsa iluminatului de siguranţă şi a marcajelor căilor de evacuare. Iluminatul de siguranţă presupune activarea acestui sistem în momentul în care s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. De asemenea s-a descoperit şi lipsa indicatoarelor care să-ţi arate pe unde să intri şi să ieşi pe timp de zi şi de noapte, verificarea instalaţiilor pentru stingerea incendiilor – hidranţi exteriori şi interiori – nu a existat un registru de control pentru aceste mijloace de stingere, nu au fost verificate aceste mijloace de către o firmă specializată. La lucrările de modernizare uşile care fac legătura dintre hol şi parter au fost confecţionate din material PVC cu geam termopan, iar acestea nu sunt rezistente la foc. 

Lipsesc detectoarele de fum din majoritatea spitalelor

Cu mici excepţii unităţile sanitare din Timiş nu sunt prevăzute cu instalaţii de semnalizare a incendiilor. Este obligatorie prezenţa instalaţiilor de semnalizare şi detectare a incendiilor. O altă deficienţă, accesul în zona limitrofă sau chiar în interiorul spitalului ce era blocat. De asemenea, saloanele nu erau marcate… „Este prevăzută marcarea saloanelor cu trei culori – roşu – pacienţi care nu se pot evacua, galben – pacienţii ce necesită ajutor la evacuare, verde – se pot evacua singuri”, a spus reprezentantul ISUB. În plus, detectoare de fum şi foc există doar la Casa Austria, Louis Ţurcanu la chirurgie şi cele două secţii de ortopedie de la Judeţean.

„Cred că numărul de extinctoare trebuie crescut”

S-au dat cinci amenzi contravenţionale în valoare de 15.000 de lei. În special avertismentele s-au aplicat personalului tehnic. O deficienţă majoră este lipsa hidranţilor de stingere. S-au dat amenzi la Spitalul Deta, Sânnicolau Mare (două amenzi), Gătaia şi Ciacova.  „Va trebui să fim foarte atenţi şi să fim pregătiţi mai ales cu extinctoarele şi hidranţii. Cred că numărul de extinctoare trebuie crescut. Vor trebui cu mare atenţie controlate instalaţiile electrice şi să încercăm să le modernizăm”, a declarat Horia Vermeşan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. În continuare se vor mai verifica creşe, grădiniţe şi şcoli.
 

Comentarii

comentarii