Acasă Actualitate Spitalele vor fi excluse din programul de fertilizare in vitro, dacă...

Spitalele vor fi excluse din programul de fertilizare in vitro, dacă vor cere bani de la cupluri

155
DISTRIBUIȚI

Spitalele publice sau private din întreaga ţară, admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, riscă excluderea din acest program dacă percep co-plată de la cupluri, pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Din Timişoara, numai un singur spital privat a fost acceptat în program. Se pare că cele două mari maternităţi de stat din oraşul de pe Bega nu au condiţii şi nici echipamente pentru a putea accesa programul. Totul e gratis

Ministerul Sănătăţii atenţionează că, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art 5, procedurile de fertilizare in vitro, reprezentând procedurile de prelevare a ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltare a spermei şi procesarea acesteia, inseminare a ovocitelor, transferul embrionar şi monitorizarea evoluţiei cazului, până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv, sunt gratuite. Cheltuielile sunt  achitate de către MS, din fondurile alocate programului.
“Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi excluse de la derularea programului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Începând cu 1 iunie 2011, în premieră, MS a demarat Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul căruia se asigură, gratuit, fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.
Conform Ordinului ministrului Sănătăţii, unităţile sanitare implicate în program au obligaţia de a prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind neperceperea, de la cuplurile incluse în subprogramul FIV/ET, a coplăţii pentru activităţile specifice.

Aproape 5.000 de lei pentru apariţia unei vieţi

Bugetul programului este de 4 milioane de lei. MS va susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape:
4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar); 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere. În 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de program. Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copia acestuia va fi transmisă la MS, pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. La MS, dosarul va fi analizat de către o comisie numită prin ordin de ministru, din care vor face parte cinci membri (1 reprezentant MS, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, 1 medic urolog şi 1 reprezentant al societăţii civile).

 

Comentarii

comentarii