Acasă Eveniment Spitalele vor trece la primării, iar o parte dintre directori vor dispărea

Spitalele vor trece la primării, iar o parte dintre directori vor dispărea

DISTRIBUIȚI

Până în 1 iulie
Pentru a se reduce cheltuielile salariale, toate posturile de directori de resurse umane, IT, logistic sau de director administrativ din unităţile sanitare din Timiş, Caraş-Severin şi Arad vor fi desfiinţate.
Până la data de 1 iulie, o mare parte dintre spitalele din Timiş, Caraş-Severin şi Arad vor ajunge la primăriile locale şi la consiliile judeţene.
Procesul de descentralizare a sistemului sanitar a demarat în această săptămână, prin identificarea unităţilor sanitare ineficiente şi reorganizarea acestora. În final, va fi realizat “Planul Naţional General privind Spitalele”, pentru a se crea tabloul exact şi complet a ceea ce trebuie să rămână în sistemul serviciilor de sănătate. Finalizarea acestei activităţi este prevăzută în trimestrul al doilea al anului 2010.

O cere şi Banca Mondială

Deşi se discută de multă vreme de această măsură, acum, datorită presiunii crizei economico-financiare, ce a determinat o şi mai mare criză în sănătate, Ministerul Sănătăţii vrea să o pună în aplicare în trei luni. Astfel, de la 1 iulie, autorităţile locale nu numai din cele trei judeţe, ci din întreaga ţară vor avea în administrare logistică, financiară şi umană mare parte dintre unităţile sanitare publice, iar concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager din spitale vor fi organizate de către primăriile locale. Acest lucru va duce la investiţii în infrastructură, posibilitatea plăţii suplimentare a medicilor, unde este cazul şi atragerea de fonduri europene în sectorul sanitar, în anii următori. Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor, din punct de vedere organizatoric, iar managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu primăriile şi nu cu ministrul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent. “Descentralizarea spitalelor este unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 şi un punct important în Programul de Guvernare şi rapoartele Băncii Mondiale pentru domeniul sanitar”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Economii salariale de 1 milion de lei pe lună

De asemenea, pentru a se reduce cheltuielile salariale din sănătate, toate posturile de directori de resurse umane, IT, logistic sau de director administrativ din unităţile sanitare din Timiş, Arad şi Caraş-Severin vor fi desfiinţate. Acţiunea va avea loc la nivel naţional. Măsura de reducere a numărului de funcţii de conducere din categoria „alţi directori” din spitalele publice va fi aplicată prin încetarea interimatului, întrucât, în majoritatea cazurilor, funcţiile de director din cadrul comitetului director sunt ocupate interimar în urma numirii prin ordin al ministrului Sănătăţii. Documentul prevede reducerea numărului de funcţii de conducere (director) cu 28%. Astfel, în unităţile sanitare clinice cu peste 400 de paturi trebuie să existe numai cinci funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar, director de cercetare –dezvoltare şi director de îngrijiri). În unităţile sanitare clinice care au sub 400 de paturi vor trebui să existe numai patru funcţii de conducere (fără directorul de îngrijiri). În unităţile sanitare neclinice cu peste 400 paturi vor exista patru funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar şi director de îngrijiri), iar în unităţile sanitare neclinice sub 400 de paturi vor fi trei funcţii de conducere (manager, director medical, director financiar). La nivel naţional, va însemna o diminuare în medie a cheltuielilor cu salariile lunare de peste 1 milion lei/lună.

Comentarii

comentarii