Acasă Actualitate Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Timişoara a primit un RMN...

Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Timişoara a primit un RMN unic în România, care va fi destinat prioritar copiilor

4170
DISTRIBUIȚI

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara a primit, recent, un RMN unic în România, care va fi destinat prioritar copiilor şi care va intra în dotarea primului Centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene care se va construi aici, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general al spitalului, dr. Cristian Oancea.

În viitorul Centru oncologic vor putea fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate.

“Spitalul a primit un RMN, deja facem testele pe sistem biologic şi urmează să vină din SUA specialiştii care să-l amenajeze. El este cu dedicaţie pentru copii, dar va putea deservi şi adulţii şi va fi manipulat de medicii specializaţi ai spitalului. Va fi unic în ţară şi l-am achiziţionat pentru că vrem să mergem în viitor şi în radioterapie prin acel centru oncologic. Este un aparat care vine în completarea dotărilor pentru partea de oncologie, avem un computer tomograf, acum vine acest RMN şi vom aduce şi un ecograf cu substanţă de contrast special pentru sân, un mamograf ultraperformant”, a detaliat pneumologul Cristian Oancea.

În altă ordine de idei, dr. Cristian Oancea a subliniat că în ultimii doi spitalul a înregistrat o adevărată explozie de cancere pulmonare, dar acum, spitalul fiind declarat COVID, nu mai are astfel de cazuri.

“Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, preciza pentru AGERPRES dr. Cristian Oancea.

El atenţionează că o mare atenţie trebuie să aibă femeile cu cancer de sân sau care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, pentru că acesta metastazează rapid pulmonar şi atunci este o situaţie în zona roşie de tratamente, la fel cum cancerul pulmonar metastazează rapid în creier.

“Tehnologia pe care o vom folosi în noul nostru centru este foarte bună în tumorile solide mai ales pulmonare, de creier sau de prostată, de exemplu, pentru că odată făcută radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de intervenţia chirurgicală. Este salvat de acea intervenţie chirurgicală”, explică dr. Cristian Oancea.

Comentarii

comentarii