Acasă Cultura Spitalul de Psihiatrie din Gătaia – un loc magic pe unde au...

Spitalul de Psihiatrie din Gătaia – un loc magic pe unde au trecut mulţi oameni de litere din Timişoara şi din Bucureşti

DISTRIBUIȚI

joi seara gigiJoi, 23 februarie, Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara şi Editura „Victor Babeş” au lansat o carte despre medicii de suflete, o inedită istorie despre Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, de la început, din 1966, până aproape de zilele noastre.

Această ediţie a cărţii „Un loc fără nume – o monografie a Spitalului de Psihiatrie din Gătaia”, autor dr. Radu Ricman, este îngrijită de prof. dr. Dan V. Poenaru, directorul Editurii „Victor Babeş”.
„Domnu Poenaru a identificat această carte şi a propus-o pentru tipărire într-o nouă ediţie. Am primit cu bucurie ideea, fiindcă acest volum înseamnă foarte mult pentru universitatea noastră. Nu pot să privesc decât cu nostalgie publicarea acestei lucrări despre Spitalul din Gătaia care era unul dintre cele mai bune din România”, a spus prof. dr. Marius Raica, rectorul UMF Timişoara. Trebuie să mai precizăm că unitatea medicală din Gătaia nu a fost numai un simplu spital de psihiatrie, ci şi un loc de mare fierbere culturală, care a atras foarte mulţi scriitori, poeţi, pictori sau cântăreţi. Aici a luat ființă grupul de artă plastică Sigma, din care făcea parte şi pe marele artist plastic Ștefan Birtălan. De asemenea, celebra formație Phoenix a lucrat mult la Gătaia și a dat concerte acolo, iar înainte de a pleca definitiv din țară, în ultima noapte, a trecut pe la Spitalul din Gătaia să își ia rămas bun de la personalul medical. Compozitorul Radu Șerban a lucrat acolo în linişte, la fel și filosoful Gabriel Liiceanu, care a stat mai mulți ani la Gătaia cazat până l-a terminat de tradus pe marele filosof  Heidegger. Printre alţii, acolo şi-au găsit liniştea creatoare Pleşu, Petru Creţia, Ioan T. Morar, Laurenţiu Cerneţ, Damian Ureche sau Şefan Călărăşanu. Ei s-au retras acolo pentru a putea lucra la operele lor în pace. „Gătaia era unic în România în ceea ce priveşte articulaţia dintre medicină şi spiritualitate”, a concluzionat prof. dr. Mircea Lăzărescu. În această carte, dr. Radu Ricman face să curgă lin amintirile legate de înfiinţarea şi funcţionarea unui loc magic, care a fost şi este Spitalul de Psihiatrie din Gătaia. „Cartea consemnează faptele minunate ale unor oameni luminaţi, jertfa şi dăruirea lor zilnică, rezultatele de excepţie. Faptele din carte constituie tot atâtea semne spre un viitor pe care îl dorim să fie plin de speranţă, construit pe faptele acestor oameni care au avut un ideal sfânt pe care l-au slujit până la jertfă. Dr. Ricman nu uită să facă o cuvioasă reverenţă în memoria a doi mari creatori ai psihiatriei din Banat: prof. dr. Eduard Pamfil şi conf. dr. Ştefan Stossel. În afară de ei există o mulţime de oameni, medici şi personal ajutător care au contribuit la înfiinţarea acestui loc, cei mai mulţi fiind prezenţi în paginile cărţii. Pentru mulţi dintre ei Gătaia a fost un loc de meditaţie şi creaţie. A fost un loc al unor prietenii şi spirit de solidaritate ce pare a se simţi şi astăzi pe aleile parcului şi pe cărările din Gătaia. În toamnă am fost la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea spitalului şi am rămas impresionat că acolo lucrează mult tineret. Am observat că e o atmosferă de prietenie, de solidaritate. Mă face să fiu optimist în ceea ce privește viitorul unităţii medicale. Eu ţin legătura cu colegii de acolo şi cu doamna manager şi îi asigur de tot sprijinul meu pe care îl pot da din funcţiile pe care le am”, a pus prof. Poenaru.

 

Comentarii

comentarii