Acasă Actualitate Spitalul Județean Timișoara în avangarda procesului de digitalizare a sistemului sanitar românesc

Spitalul Județean Timișoara în avangarda procesului de digitalizare a sistemului sanitar românesc

DISTRIBUIȚI

Digitalizarea activității medicale în blocul operator și clinica ATI a pornit în anul 2020 la inițiativa prof. univ. dr. Dorel Săndesc, prin proiectul CAPACOV și reacția SCJUPB Timișoara, în situația de urgență, generată de Covid 19 sub autoritatea de management POIM.

Echipa care a susținut proiectul îi cuprinde pe Ș.L dr. Andreea Rață – manager de proiect și actual coordonator al bloculuioperator 2 și al Unității de Implementare și Coordonare a Programelor si Proiectelor,as. univ. dr. Alexandru Rogobete – expert tehnic, Andreea Fota – expert achiziții, Gabriela Ageroaie – expert financiar și Corina Dumbuleu – expert digitalizare.

Ș.L. dr. med. Sorin Barac, managerul Spitalului Clinic Județean de urgență Timișoara, a explicat că tehnic, sistemul este finalizat și funcționează de aproximativ o lună de zile iar în prezent se derulează instruirea celor peste 300 de persoane din segmentul de terapie intensivă, medici titulari, rezidenți și asistenți medicali.

Ei vor putea folosi aplicația digitală și vor ști să „vadă”  viul în simboluri fine și redate cu acuratețe. În esență, proiectul a conectat digital secția ATI cu blocul operator, respectiv cu sălile de operații ale acestuia din clădirile Spialului Județean Timișoara – SCJUBPT. Vorbim aici de clădirea principală, de Ortopedie și “Casa Austria”.

Multitudinea de informații medicale preluată de aparatura cu care au fost dotate toate aceste zone este operabilă complet. Practic, parametrii funcțiilor vitale, gestionați de aparatele de anestezie, ventilatoare mecanice, infuzomate, injectomate, aparatelor de hemodializă/hemofiltrare etc. din sala de operație sunt preluați automat și afișați și pe medical-computerul de la fiecare pat a pacientului, continuând toate recomandările de îngrijire și tratament.

Programul are nenumărate funcții care cresc siguranța și calitatea îngrijirii pacienților precum și o bogată bibliotecă cu ghiduri și protocoale medicale ce pot fi consultate.

Prin digitalizare, va fi redus timpul dedicat documentării manuale cu datele pacienților, este eliminată varianta suprapunerii informațiilor, tratamentele pot fi prescrise de la distanță, resursele vor fi utilizate optim, se reduce riscul de transmitere a infecției nosocomiale iar pacientul și personalul medical este protejat.

Cu alte cuvinte, medicul vede, în orice minut, datele pacientului corelate complet de pe mai multe canale și poate merge cu precizie pentru a le urmări fluctuația, cu posibilitatea să anticipeze și să decidă în avans. În prima etapă, foaia de observație pe hârtie va coexista cu dublura electronică. Evidența medicală stocată virtual permite accesarea acesteia în timp real, inclusiv pentru date operabile în mediul științific.

Investiția financiară totală a proiectului de digitalizare este de de 18.073.779,50 de lei.

„Ne aflăm pe un culoar deschis tehnicii digitale. Procesul este ireversibil și ne aduce alături de oricare alt spital din Europa. Modul actual de lucru va fi convertit treptat, în unul performant și dinamic“, a declarat managerul spitalului Ș.L. dr. med. Sorin Barac.

Recepția oficială a proiectului va avea loc la începutul lunii Septembrie 2022.

 

Comentarii

comentarii