Acasă Cultura Spitalul Județean Timișoara, la jumătate de secol! „cinemavindek”. Intrarea liberă!

Spitalul Județean Timișoara, la jumătate de secol! „cinemavindek”. Intrarea liberă!

DISTRIBUIȚI

Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” ̶ Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” ̶ Timișoara și Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” ̶ Timișoara organizează o serie de manifestări care marchează 50 de ani de la fondarea Spitalului Județean Timișoara.

Una dintre manifestările culturale este și desfășurarea unor proiecții de filme artistice vechi. Denumit „cinemavindek”, programul constă în două proiecții pe lună ale unor titluri aflate în domeniul public (adică fără drepturi de autor), dar și, uneori, ale unor filme recente (cu licență).

După filmul cehoslovac „Extase” (1933), proiectat în 29 octombrie a.c., urmează filmul armean „Sayat Nova” (1969), regizat de Serghei Parajanov. Filmul nu urmărește o narațiune lineară clasică. În loc să spună povestea biografică a poetului armean Sayat Nova, Parajanov preferă să capteze etapele și emoțiile vieții acestuia printr-o serie de tablouri stilizate.

„Sayat Nova” a fost controversat la lansare și cenzurat de autoritățile sovietice pentru subtextul său religios și etnic, fiind inițial tăiat și redifuzat sub titlul „Culoarea rodiei”. Însă a fost redescoperit și apreciat pentru unicitatea și curajul său artistic.

Astăzi, este considerat unul dintre cele mai importante filme de artă din toate timpurile, un testament al geniului lui Parajanov și al capacității sale de a crea un limbaj cinematografic cu totul nou, rupt de realismul tradițional.

Pentru cinefilii interesați de cinematografia de artă, „Sayat Nova” este o operă indispensabilă și un exemplu de inovație în arta filmului.

”Așadar – marți, 12 noiembrie, la ora 18, sunteți așteptați în Amfiteatrul B de la Spitalul Județean. Invitat este scriitorul Marcel Tolcea. Filmele sunt din arhiva publicistului Doru Botoiu, coordonatorul programului „cinemavindek”. Proiecția are o oră și 18 de minute, este subtitrată în românește și poate fi urmată de dezbateri. Intrarea este liberă”, este mesajul organizatorilor.

Comentarii

comentarii