Acasă Cultura Spre calea oarbă!

Spre calea oarbă!

DISTRIBUIȚI

Vineri, 19 mai 2023, la ora 14, la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara, va avea loc vernisajul expoziției „Spre calea oarbă: comunism și  dictatură în Albania (1944-1991) ”.

La eveniment vor fi prezenți Dorian Koçi, director al Muzeului Național de istorie din Albania, numit recent șeful departamentului Relații Internaționale ale Academiei Albaneze, și Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.

Această expoziție concepută pe 30 de panouri prezintă situația gravă din societatea albaneză din perioada regimului comunist. După câteva statistici, din păcate incomplete, din arhiva Ministerului Apărării, 5157de oameni au fost omorâți, respectiv 9052 au murit în închisori în timpul regimului; alte 17.900 au devenit deținuți politici, respectiv 30383 au fost deportate tot din motive politice. În toți acești ani, într-o țară mică cum este Albania au existat 23 de închisori și 48 de lagăre.

Regimul s-a arătat deosebit de aspru cu  adversarii săi, chiar dacă aceștia au fost ca și inexistenți, astfel încât și puținii care s-ar fi opus, au fost anihilați fizic în totalitate. Această atitudine agresivă s-a manifestat încă din timpul războiului în comportamentul lui E. Hoxha, cât și în momentul venirii sale la putere.

Departamentul Securității Statului (purtând un alt nume la început) și-a adaptat activitățile în deplină concordanță cu sloganul strict al dictatorului Hoxha: „Securitatea trebuie să țină sub control, să identifice și să pedepsească doar dușmanii poporului și al partidului comunist.”

Această lozincă a fost scrisă cu majuscule în toate zonele publice din țară. Sub deviza luptei împotriva dușmanilor de temut ai poporului și al partidului, regimul comunist a pus bazele dominației sale  nu numai până la prăbușirea sistemului dar și în primii ani ai schimbărilor democratice din anii ’90 – a explicat Gino Rado.

 

Comentarii

comentarii