Acasă Actualitate Sărbătoare la Caransebeş, cu 10.000 de invitaţi şi organizare precară

Sărbătoare la Caransebeş, cu 10.000 de invitaţi şi organizare precară

422
DISTRIBUIȚI

Ruga de la oraş
Conform tradiţiei, la Caransebeş în judeţul Caraş-Severin, în prima duminică după Paşti, are loc ,,Ruga oraşului”, aşa zisa ,,nedeia oraşului”. Manifestările încep de sâmbătă şi ţin trei zile, până luni seara. Cu acest prilej, locuitorii oraşului primesc musafiri din toate părţile, musafiri cu care merg la biserică, unde participă la slujba religioasă. Este momentul când toţi fii oraşului se adună acasă, de prin toată lumea de pe unde sunt plecaţi. Au fost văzute maşini cu numere de Germania, dar şi de Elveţia, Spania şi Italia, de fapt, cam de prin toată Europa. Acasă, urmează masa festivă cu cei dragi de jur împrejurul ei, după care toata lumea merge, seara, la joc, în Parcul Teiuş. Fiindcă este o zonă cu tradiţie, parada a fost deschisă de cei mai frumoşi cai împodobiţi de sărbătoare, iar călăreţii erau îmbrăcaţi în port popular. Alaiul a plecat din faţa Primăriei, pe principalele străzi şi bulevarde, cu punct terminus scena şi platoul din Parcul Teiuş – locul amenajat de sărbătoare.

Constantin Cojocaru, directorul Casei de Cultură, spune: ,,În acest an, pe scenă urcă formaţiile artistice de renume. Au fost invitate un ansamblu din Mehedinţi, precum şi două formaţii din Serbia. Ziua de duminică a fost rezervată muzicii uşoare, cu DJ Project şi Smiley, alături de alte trupe mai puţin cunoscute, dar bune”. Cam la atât s-a limitat contactul oficialităţilor şi al organizatorilor cu spectatorii şi cu presa. De fapt, şi informaţiile despre manifestare au fost culese mai mult din auzite, fiindcă nu a existat un comunicat al organizatorilor despre program şi invitaţi. Sau cel puţin la Reşiţa nu a ajuns sau nu a fost trimis. La închiderea ediţiei nu ştim dacă va lipsi sau nu focul de artificii. Cu toate acestea, majoritatea participanţilor sunt încântaţi de sărbătoare. ,,Este o tradiţie, la noi. Avem musafiri din Spania şi i-am adus să vadă şi ei sărbătoarea, cu toate că anul acesta a fost şi vreme urâtă, iar organizarea lasă de dorit”, spune Maria Ivăniş. ,,Este frumos, românii sunt oameni distractivi, mă bucur că am văzut cum vă distraţi voi.

O să am ce povesti acasă”, spune Maria Donsalves, invitata din Barcelona a familiei Ivăniş. Nici la capitolul tarabe, bănăţenii nu au excelat anul acesta. Majoritatea agenţilor comerciali cu mici, bere, turtă dulce şi altele, au fost din Mehedinţi sau Hunedoara. În schimb, am avut, la capătul parcului, indieni. După nume şi pene s-ar fi vrut din Peru, după înfăţişare şi accent aduceau tare mult la caracaleni, adică di pe la Caracal. Însă, făceau un playback de nota 10.

Comentarii

comentarii