Acasă Editorial SRI și DNA merg la Palat

SRI și DNA merg la Palat

348
DISTRIBUIȚI

SRSDupă ce Direcția Națională Anticorupție a difuzat faimosul comunicat prin care Ponta, Ghiță și Blair sunt puși la zid, s-au întâmplat câteva fenomene remarcabile. Uluind întreaga opinie publică, Dan Tapalagă, considerat drept om al sistemului, cu precădere un mare fan DNA, atacă violent instituția, pe motiv că face poliție politică. În scurt timp, apare un neașteptat enunț al Serviciului Român de Informații, lansat de purtătorul de cuvânt, prin care instituția se disociază în mod hotărât de această ultimă și spectaculoasă operațiune DNA. Intră în păruială și Sorina Matei, care mustră aprig Serviciul Român de Informații. În același litigiu. Ce are de făcut președintele Klaus Iohannis într-o asemenea situație? Să îi cheme la Palat!
Nici nu s-a restructurat bine instituția prezidențială prin dizolvarea administrației și crearea unei noi structuri de lucru, că, iată, este confruntată cu o situație ieșită din comun.  Președintele Klaus Iohannis nu poate asista impasibil și nici nu va asista la păruiala dintre DNA și SRI. La fel cum a intervenit în conflictul deschis dintre DNA și SIE, va reacționa și acum. Îi va invita pe reprezentanții celor două instituții de forță ale statului român să se înfățișeze în fața domniei sale, să își expună fiecare, Kovesi și Hellvig, întreg păsul, după care, conform Constituției, va media acest conflict și va încerca să reconcilieze părțile. Cineva se va alege cu o mustrare. În conflictul cu SIE, cartonașul galben l-a primit Mihai Răzvan Ungureanu. Dar aici? Va fi Hellvig cel arătat cu degetul sau cărțile vor fi schimbate urmând ca Laura Codruța Kovesi să fie depunctată? Și, de fapt, ce s-a întâmplat? DNA a deschis probabil cel mai spectaculos dosar penal din istoria acestei instituții. Pretinde că a descoperit un act de corupție politică a cărui terminație se găsește la Londra, chiar în persoana fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Dacă probele DNA sunt corecte și pot fi dovedite în instanță, vom asista la moartea politică a lui Victor Ponta. Și asta, chiar în momentul în care acesta reușise să se urce, din nou, foarte aproape de vârful scării. Dacă, în schimb, întreaga istorie se dovedește a fi o infracțiune fictivă, o crimă virtuală, atunci Direcția Națională Anticorupție va primi, în mod incontestabil, cea mai dură lovitură de imagine din glorioasa istorie a acestei instituții.  
În aceste circumstanțe cu totul și cu totul speciale, este difuzat, probabil deloc întâmplător, un punct de vedere al Serviciului Român de Informații care, pentru prima dată, indică în mod clar o delimitare ostentativă față de DNA. Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a comunicat opiniei publice faptul că instituția nu este sub nicio formă implicată în ancheta DNA, o anchetă prin care sunt cercetate prezumtive fapte penale petrecute în anul 2012, un an în care SRI și DNA constituiau un binom și cooperau într-o manieră care a lăsat cu gura căscată opinia publică națională și internațională. Un an în care justiția, în sensul larg al cuvântului, făcea parte, în mod oficial, din câmpul tactic SRI. Un an în care înregistrările DNA, care stau la baza celor mai multe dosare, erau făcute de SRI.  
De ce se spală pe mâini într-un mod atât de transparent Serviciul Român de Informații? De ce simte nevoia să se delimiteze public de DNA? Cred că răspunsul la această enigmă îl vom afla într-o bună zi și el s-ar putea să fie uimitor de interesant. Până atunci însă, nu pot fi făcute decât speculații.  
Avem însă o certitudine. Cele două instituții sunt într-un confict deschis. Care nu mai este doar mocnit. Un conflict care a devenit public. Acest conflict afectează credibilitatea ambelor instituții, dar și a instituției prezidențiale, care are rolul de a acționa în așa fel, încât, în România, să fie evitate conflictele între diversele brațe ale statului polițienesc. De aici, pe cale de consecință, este limpede că președintele Klaus Iohannis va acționa.
Intersant este cum, în acest conflict care lasă cu gură căscata pe aproape toată lumea, a intervenit Dan Tapalagă care încearcă să facă praf DNA, acuzând instituția de poliție politică, după care, la scurt timp, a sărit la beregată și Sorina Matei. De asta dată, la beregata SRI. Să ne reamintim că pe Sorina Matei o implora, cu lacrimi în ochi, Robert Turcescu să își dea jos din spate rucsacul cu bolovani și să își deconspire, în fața opiniei publice, calitatea ei de ofițer acoperit. Provocare pe care Sorina Matei a respins-o după câteva ezitări faciale. Ei bine, Sorina Matei calcă în picioare Serviciul Român de Informații, pe motiv că această instituție nu ar fi avut cum să nu coopereze cu DNA la prepararea noului dosar al lui Victor Ponta. Și dacă tot a pus umărul, atunci de ce se leapăd, întreabă, în subtext, Sorina Matei.  
Dacă președintele Klaus Iohannis are obligația să concilieze cele două instituții, nu există nicio prerogativă constituțională care să îl oblige, pe el sau pe altcineva, să îi reconcilieze și pe vajnicii luptători de ultim moment împotriva DNA și respectiv SRI.  

Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/sri-si-dna-merg-la-palat
 
 
 

Comentarii

comentarii