Acasă Cultura ”St. Johannes Hospital. Între cruce și bisturiu” a medicului Paul Purea –...

”St. Johannes Hospital. Între cruce și bisturiu” a medicului Paul Purea – lansat la Uniunea Scriitorilor Timișoara

1092
DISTRIBUIȚI

În sala de cenaclu a Uniunii Scriitorilor din Timișoara și a revistei Orizont, la sfârșitul săptămânii, în contextul Zilelor Culturii Române 2020, a fost lansat romanul ”St. Johannes Hospital. Între cruce și bisturiu”, scris de medicul  Paul Purea.

Dr. Purea este timișorean, dar după o scurtă activitate aici el a plecat în Germania unde a operat și a tratat la St. Johannes Hospital peste 20.000 de pacienți și a primit multiple distincții și premii de lungul carierei.

”St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu este o carte frumoasă. Este un roman al formării, dar și al împlinirii. Este o carte despre învățătură care ne trimite nu numai la mândria de a trăi și a exista, ci și de bucuria întoarcerii acasă”, spune prof. univ. dr. Cornel Ungureanu.

”Să faci chirurgie bineînțeles, dar și să scrii literatură este foarte greu. Știi când încep o carte, dar niciodată nu știi când o vei termina.

Scriind o astfel de carte, am vrut să deconspir anumite secrete, anumite aspecte ascunse pe care nu le decelează cu ușurință ochiul de pacient, ori de vizitator trecător: durerea, frica, speranța, bucuria, victoria, înfrângerea, dezamăgirea, uneori moartea… stări de excepție traversând maladiv biografii și destine; zbuciumul interior al medicului empatizând cu zbuciumul primar, anatomofiziologic al omului în suferință; conflictele dintre clinici, dintre colegi, dintre eul personal și cel social, dintre tot și toate – tot ce mișcă și există într-o cetate a oamenilor în alb, cu bune și cu rele în ea.

Lacrimi văzute și nevăzute ale aceluiași ascuns ceremonial. Mulțumesc și pe această cale scriitorilor bănăţeni participanţi – cu deosebită stimă și onoare domnilor Cornel Ungureanu, Marian Odangiu, Livius Bercea, Ion Marin Almăjan, Ionel Sabin, Claudiu Arieşanu.

Aceleași aprecieri şi mulţumiri tuturor lectorilor care au vorbit cu hipertrofiată competenţă literară si patos colegial despre romanul meu”, a explicat Paul Purea.

”Eu îi admir foarte mult poezia, deși el are și multe cărți de proză. El a fost descoperit ca poet de regretatul Laurențiu Ulici, fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din România. St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu este un roman foarte valoros. Romanul este, de departe, cea mai bună dintre cărțile de proză scrise de Paul Purea”, spune dr. Adrian Bădescu, fondatorul clinicilor Medicis Timișoara.

Comentarii

comentarii